Keresés
Close this search box.

Egészségvédő finomságok

//

Német kutatóorvosok vizsgálati eredményei szerint a magas rosttartalmú gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék rendszeres fogyasztása kifejezetten egészségvédő hatású, még a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkenti!

Egy 11 éven át folyó kutatásban 25 000 felnőttet vizsgáltak meg, akiknek életkora 35 és 65 év közötti volt. Kérdőívek segítségével folyamatosan nyomon követték a páciensek táplálkozási szokásait, azon belül is a rostfogyasztás mértékét. A vizsgálat kimutatta: a növényi rostokban gazdag táplálkozás 28%-kal csökkentette a 2-es típusú diabétesz kockázatát.

Az eredmények alapján mindenkinek – tehát az egészséges emberek számára is – ajánlott a finomított szénhidrátok helyett a lassú felszívódású, élelmi rostokban gazdag ételek, italok fogyasztása. Az ajánlott napi rostbevitel minimum 25-40 gramm. Ehhez sütésnél-főzésnél fehérliszt helyett használjunk magasabb rosttartalmú, teljes kiőrlésű lisztet, illetve alternatív rostdús őrleményeket, például kölest, hajdinát, amarantot, kókuszt vagy magliszteket. Sütéskor még hozzáadott útifűmaghéjjal is növelhetjük a rosttartalmat.

Köretként sült és párolt zöldségeket, az étkezések között pedig gyümölcsöket fogyasztva biztosítani tudjuk a szükséges napi rostbevitelt.

Ne feledjük, a most ősszel érő friss almák magas pektintartalma a „szivacs” szerepét tölti be az emésztőrendszer megtisztításában.

Emellett javítja a szénhidrát- és zsíranyagcserét, csökkenti nemcsak a vércukor-, de a koleszterinszintet is. Támogatja a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az aranyeres panaszok megelőzését, ráadásul még az étvágyat is mérsékli, ami túlsúly és fogyókúra esetében fontos előnyt jelent. Összességében a magas rostfogyasztás számtalan egészségvédő hatással bír, ezek között szerepel a szervezet méregtelenítését segítő tulajdonsága is, ami egyben a jó közérzet és erőnlét, a fiatalos frissesség záloga is.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!