A krómnak fontos szerepe van a megfelelő szénhidrát-anyagcsere biztosításában, a vércukorszint egyenletesen tartásában, az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség megelőzésében. Már az enyhe mértékű krómhiány is problémákat okozhat!
Jellemző tünetei:
- ha folyton édességek után sóvárgunk;
- ellenállhatatlan vágyat érzünk arra, hogy magas szénhidráttartalmú ételeket – süteményeket, kekszet, kenyeret – együnk;
- egyik pillanatról a másikra tör ránk a farkaséhség.
Ha szénhidrátokat tartalmazó ételeket vagy italokat fogyasztunk, azok feldolgozása során glükóz kerül a véráramba, a vércukorszintünk emelkedik, melyre a szervezetünk az inzulintermelés fokozásával válaszol.
Az inzulin arra utasítja a sejteket, hogy hasznosítsák, esetleg elraktározzák a glükózt, így az kikerül a véráramból, a vércukorszint csökken, a sejtjeinknek pedig elegendő energia áll rendelkezésre a megfelelő működéshez. Ideális esetben ez a folyamat gördülékenyen halad, a vércukorszintünk nem lesz sem kiugróan magas, sem túlságosan alacsony, és a sejtek is éppen úgy reagálnak az inzulinra, ahogyan kell.
Minden élelmiszer máshogyan emeli a vércukorszintet: vannak olyanok, melyek lassan, egyenletesebben látják el a szervezetünket glükózzal, mások viszont hirtelen „cukorlöketet” jelentenek. A vércukorszintre emellett természetesen más, külső és belső tényezők is hatással vannak, így a szedett gyógyszerek, illetve az is, hogy mennyit sportolunk.
Miért vágyom annyira a sütire?
Időnként mindenkinél előfordul, hogy ellenállhatatlan vágyat érez egy szelet sütemény, egy kis csoki vagy néhány szem keksz elfogyasztására. Ez teljesen normális folyamat! Ha azonban a szénhidrátok utáni sóvárgás rendkívül erős vagy állandósul, az nemcsak helytelen étrendi szokások kialakításához, de túlsúlyhoz, illetve az ehhez kapcsolódó egészségügyi problémákhoz, inzulinrezisztenciához, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz is vezethet.
A sóvárgás ugyanis leginkább a túlságosan alacsony vagy a túl gyorsan lecsökkenő vércukorszinttel függhet össze.
Ha alacsony a vércukorszintünk, akkor ezen a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban szeretnénk változtatni, vagyis olyan ételek után nyúlunk, melyek könnyen felhasználható cukrokat tartalmaznak, lehetőleg nagy mennyiségben. Ilyenkor a túlevésre is hajlamosabbak lehetünk.
A hirtelen szervezetünkbe kerülő nagy mennyiségű cukor azonban felboríthatja az inzulinháztartást és a glükózanyagcserét, majd a vércukorszint legalább olyan gyorsan lecsökkenhet, mint amennyire gyorsan megemelkedett – ez pedig ördögi körként újra elindítja a folyamatot és az édességek utáni sóvárgást.
A króm pótlásával nemcsak a sejtjeink inzulinválaszát javíthatjuk, hanem az édességek utáni sóvárgás mértékét is csökkenthetjük. Ennek oka, hogy a króm segít kiegyensúlyozni, szinten tartani a vércukorszintet, megakadályozva azt, hogy hirtelen túlságosan lecsökkenjen.
Forrás: ParaMedica EgészségMagazin