Keresés
Close this search box.

Egészség és jó közérzet az ünnepek alatt is!

//

A karácsony közeledik, a szokásos készülődés pénztárcánkat és idegeinket egyaránt megterheli. Nem is beszélve az ünnepi lakomáról, ami emésztőrendszerünk számára jelent kihívást, pláne ha eleve ilyen problémákkal küzdünk.

Leggyakoribb panasz ilyenkor az étkezést követő puffadás, felfúvódás, amit a belek gázosodása, illetve a rossz epeműködés okoz. Ne együnk ezért egyszerre sokat és sokfélét!

Szükség esetén étkezés után vegyünk be valamilyen epeműködést segítő készítményt, illetve – házilagos módszerként – reszelhetünk az ételekbe gyömbért vagy petrezselymet, és fogyasszunk megelőzésként kamilla, borsmenta és ánizsmag keverékéből készült teát.

Normális esetben az epe napi kétszer ürül ki. Ehhez fontos, hogy egy-egy étkezés között (még az ünnepek során is) legalább 5-6 óra teljen el. Aki hajlamos az epebántalmakra, részesítse előnyben a keserű ízt, ami segíti az epe ürülését. Ízesítéshez használjon kurkumát, articsókát, rozmaringot.

Epepanaszok esetén már az ünnep előtt kezdjen diétázni, ennek jó kiegészítője lehet a patikákban kapható, sós ízű Salvus víz. Szintén segít a körömvirágból, cickafarkból, gyermekláncfűből és apróbojtorjánból készült teakeverék.

Tanácsok karácsonyra

Készítsük az ünnepi vacsorát keserű ízek felhasználásával. A pulykára üröm, rozmaring, a párolt káposztára almaecet, a halra citrom és bazsalikom való. A sültekhez készíthetünk almakompótot is.

Tegyük könnyebbé az egyes fogásokat sok friss és párolt zöldséggel, ami köretként is tetszetős és egészséges.

Alkoholos italok helyett szánjunk időt friss zöldség- és gyümölcslevek facsarására, melyek közül télen kiemelkedően egészséges a cékla és a fekete retek, almával kombinálva.

Étkezések után ne feküdjünk le, inkább tegyünk egy jó sétát, ami a plusz kilók ellen is hatásos lehet.

Ha komolyan fogyókúrázunk, készíthetünk ennek megfelelő deszszertként mártogatós zöldségeket. Vágjunk csíkokra nyers sárgarépát és zellerszárat, készítsünk hozzá egy finom szószt, például fokhagymás-joghurtos mártást, avokádó krémet, esetleg humuszt.

Ha nem tudunk ellenállni a süteményeknek, legalább helyettesítsük a bennük lévő, kevéssé egészséges összetevőket. Cukor helyett alacsony glikémiás indexű (GI) xilit, eritrit, stevia, illetve olcsóbb édesítőszerek is használhatók. Fehér liszt helyett pedig választhatunk teljes kiőrlésű lisztet, zabpehely-, kókusz- vagy gesztenyelisztet, melyek a magasabb rosttartalom miatt lassabban emelik meg a vércukorszintet.


Vitamingolyók

Ha a zöldséges mártogatós távol áll az ízlésünktől, süteményből is tudunk egészségeset kínálni. Kóstolja meg a Vitamingolyót, melyet tej- és tojásallergiások, laktózérzékenyek is fogyaszthatnak.

Hozzávalók: 200 g sárgarépa, 50 g dió, 50 g búzacsíra, 30 g kókuszreszelék, 2 evőkanál méz, egy citrom.

Elkészítés: A sárgarépát meghámozzuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük. A diót alaposan ledaráljuk, a citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. Mély tálban összekeverjük a reszelt sárgarépát, darált diót, búzacsírát, a kókuszreszelék 2/3 részét és a citrom lereszelt héját. Hozzáadunk annyi citromlevet, hogy jól formázható masszát kapjunk, kevés mézzel édesítjük. 1-2 órán át hűtőben pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek. Végül kis golyókat formázunk belőle, és a maradék kókuszreszelékbe forgatjuk. Máris tálalhatjuk, kóstolhatjuk!

A zavartalan ünnepi hangulat érdekében legyünk tehát óvatosak az étkezéssel, hogy csak a meghittség járjon át bennünket…

Varga Dóra
vezető dietetikus
endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!