Aki odafigyel a napi elegendő folyadékfogyasztásra, annak kisebb az esélye a vesekőre. Ha viszont már kialakult a vesekő, akkor is jó tanács, hogy igyunk rendszeresen, mert – bár kialakulhat egy fájdalmas vesekőroham – de egyúttal a kő is eltávozhat.
A víztől szerencsére nem félünk, ezért ezt a javallatot csaknem mindenki megfogadja.
A zsírtól – a korábbi, évtizedeken át uralkodó étrendi ajánlások miatt – viszont igen sokan. Így nem csoda, hogy évről évre nő az epebetegek száma és az epehólyag eltávolítása is „futószalagon” végzett, szokványos rutinműtét.
Az epehólyag tárolja a máj által megtermelt epét, mely a zsiradékok megemésztéséhez szükséges. Ha kevés zsírt fogyasztunk, több epe marad az epehólyagban. Számos vizsgálat bizonyította már az alacsony zsír- és magas szénhidráttartalmú étrend epekő-kockázatnövelő hatását.

Ha több zsírt eszünk, több epét használunk el a zsírok emésztésére, így az epehólyag rendszeresen ki fog ürülni, és vélhetően nem alakulnak ki epekövek. Az esetleg már meglévő kövek – ha szerencsénk van – feloldódnak vagy kiürülnek a vékonybélbe. Sokan számolnak be arról, hogy a magasabb zsírtartalmú diéta hatására megszűnt az epekőbetegségük.
Gyakori kérdés: ha már valakinek eltávolították az epehólyagját, fogyaszthat-e zsírt. A szakemberek azt tanácsolják, hogy kezdjen el fokozatosan növekvő mennyiségű zsírt fogyasztani, időt hagyva a szervezetének a zsírfogyasztáshoz való alkalmazkodásra. Epe továbbra is termelődik a májban, csak nem az epehólyagban tárolódik, hanem közvetlenül a vékonybélbe ürül.
Forrás: Dr. Andreas Eenfeldt: Gallstones and Low Carb. DietDoctor.com, ford. Szendi Gábor, a teljes cikk és a források a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.