Elmúlt 25–30 éves? Érdemes minden nap pótolnia ezeket a tápanyagokat

//

Jó hír, hogy egyre kevesebben tekintenek úgy az öregedésre, mint a fizikai és szellemi hanyatlás elkerülhetetlen időszakára. Tény azonban, hogy az évek múlásával szervezetünk működése – és így a tápanyagszükséglete is – változik.

Sokan állítják, hogy az életkor csupán egy szám, és ez valóban igaz: az idősebbek az élet szinte minden területén képesek felvenni a versenyt a fiatalabbakkal. Ugyanakkor a szervezetükben lejátszódó folyamatokat nem lehet megállítani, csupán lelassítani.

Az öregedés természetes velejárója például az, hogy bizonyos tápanyagokból kevesebbet vagyunk képesek előállítani vagy épp a tápanyagok felszívódása romlik. Ráadásul az évek során a szokásaink és az életmódunk is változik. Ezt is érdemes figyelembe vennünk, amikor az egészségünk megőrzését tűzzük ki célul. Íme néhány olyan tápanyag, melyet 25–30 év felett mindenkinek pótolnia kellene!

Kalcium: Az idő múlásával – többek közt a bekövetkező hormonális változások miatt – csontjaink veszítenek a sűrűségükből, elvékonyodhatnak, elgyengülhetnek. A csontritkulás a csonttörések és esések megnövekedett rizikójával, a mozgásszervi panaszok gyakoriságának növekedésével, a krónikus fájdalommal is kapcsolatban áll.
A kalcium segíthet a csontok egészségének megőrzésében, de az izmokra, az erekre és a folyadék‑anyagcserére is jó hatással van.

B12‑vitamin: Az idegrendszer, a vérképzés, a sejtosztódás és az anyagcsere megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen B12‑vitamin felszívódása gyakran romlik az idősebb emberek szervezetében. Könnyen kialakulhat náluk vitaminhiány, ami csak tovább ronthatja az életkorral összefüggő neurológiai tüneteket.
Azt is fontos megjegyezni, hogy a B12‑vitamin főként állati eredetű élelmiszerekben található meg, így azoknál is lényeges a pótlása, akik nem fogyasztanak húst, halat, tejtermékeket, tojást, vagy egyoldalúan táplálkoznak.

Omega‑3 zsírsavak: Az Omega‑3 zsírsavak segítenek a szív‑ és érrendszer egészségének megőrzésében, de az agyműködésre is jótékony hatással vannak. Az Omega‑3 zsírsavak pótlásával csökkenthetjük a mikroszkopikus gyulladásokat, megakadályozhatjuk, hogy az erek falán káros plakkok alakuljanak ki, sőt a vércukorszintet is normalizálhatjuk.

Q10‑koenzim: A Q10‑koenzim támogatja a sejtek energiaellátását, anyagcseréjét és antioxidáns hatása is van. Szervezetünk képes ugyan előállítani a Q10‑koenzimet, ám ennek a vitaminszerű anyagnak a termelődése idővel lelassul, így szükségessé válik annak pótlása élelmiszerek vagy étrend‑kiegészítők útján. Ez utóbbi azért praktikusabb, mert az ételekben csak kis mennyiségben találjuk meg a Q10‑et.

D‑vitamin: Egyre több bizonyítékot találnak a szakemberek arra, hogy a D‑vitamin nemcsak a csontok egészségének megőrzéséhez nélkülözhetetlen (hiszen segíti a kalcium hasznosulását), de az immunrendszer működésében, a krónikus betegségek megelőzésében és a megfelelő agyműködésben is fontos szerepet játszik. Szervezetünk a napfény segítségével maga is képes előállítani a D‑vitamint, de ez a képessége az idő előrehaladtával csökken, ráadásul modern életmódunk miatt nem töltünk elegendő időt a szabadban, napsütésben – emiatt a legtöbb ember számára szükséges a D‑vitamin rendszeres pótlása is.

Forrás: Egészségkalauz

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

ParaMedica
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.