Mit köszönhet
a kisbaba a baktériumoknak?
Az anyatejben bőségesen van oligoszacharid, amit a baba ugyan nem tud emészteni, de a kórokozók sem! Sok baktériumnak azonban ez „szupertáp”, segítségükkel gyorsan elszaporodnak – természetesen ezek mindannyian barátságos, a babát védő baktériumok, melyek nem engedik sem megtelepedni, sem elszaporodni a kórokozókat. Ne feledjünk azonban: kevés anyatej – kevés barát. A szoptatás abbahagyása után, vagy tápszerezés esetén erre gondolnunk kell. Ne várjuk meg, míg a barátok aránya a bélben 98%-ról 3-5%-ra csökken! Rendszeres visszapótlásukkal fenntarthatjuk 60-70%-os jelenlétüket.
Hányan vannak a baba barátai? Tízszer többen, mint a baba saját sejtjei, s az általuk képviselt genetikai állomány pedig kb. 100-szorosa a babáénak. Ez talán meglepő adat, de fontos ismernünk ahhoz, hogy megítélhessük a hasznos baktériumok fontosságát.
A bélbaktériumok a bél minden szakaszán megtalálhatók. Nagy számuk és változatosságuk révén képesek megemészteni az általunk emészthetetlen táplálékokat is, ezzel nem csak többlet energiát termelnek, hanem számunkra létfontosságú, általunk elő nem állítható molekulákat is. Biztosítják a nyálkahártya felszívó – szűrő funkcióinak épségét, egyben gátolják kóros gyulladásos folyamatok létrejöttét, és fokozzák az immunrendszer toleranciáját a bélben velünk élő baktérium-tömeggel szemben. Felismerik a nyálkahártya sérüléseit, és beindítják a helyreállító mechanizmust.
A baba születésekor már a hüvelyben találkozik hasznos baktérium barátaival, melyek fokozzák az anyatej elszaporító hatását. Emiatt is fontos az anya egészséges hüvelyflórájának fenntartása. Akár a fogamzás akadálya is lehet a kóros flóra, a spermiumokat károsító anyagaival és pH-jával. Az egyébként is gyakori Candida fertőzések a terhesség alatt még tovább romlanak, kezelésük pedig veszélyeztetheti a magzatot. Az egészséges (Döderlein) hüvelyflóra viszont távol tudja tartani a kórokozókat, minden kockázat nélkül.
Dr. Kiss András
gyermekgyógyász szakorvos