Lángost enni valójában egész évben lehet, tömegszintű fogyasztása mégis leginkább a nyárhoz, nagyrészt a nyaraláshoz kötődik. Sokan úgy gondolják, hogy a lángos kifejezetten magyar specialitás, és igazuk is van, hiszen pontosan ebben a formában nem találkozhatunk vele külföldön.
A mi lángosunk
A lángos „őse” már XVIII. századi feljegyzésekben is szerepel, bár akkor még más néven emlegették. A XX. század első harmadában már lángos néven hódította meg a magyarok szívét, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Közben még plusz jelzőkkel is illették: strandos lángos, balatoni lángos.
Külföldi ínyencségek
Bármennyire szeretnénk, nem sajátíthatjuk ki a lángost, hiszen más országokban is készülnek hasonló finomságok, lássunk ezek közül néhányat!
► Tőlünk távol, Venezuelában kukoricalángost készítenek – az arepas valójában egy kukoricalepény, amit kettévágva megtöltenek avokádókrémmel, csirkecombcsíkokkal és felaprózott friss korianderrel.
► Tradicionális zsidó lángosféle a laktesz, melynek tésztája ropogós a krumplitól, pikáns a mézzel, citrommal és rozmaringgal ízesített almaszósztól.
► A déli országokban jól ismert finomság a burek, mely egy hússal töltött batyu, amit sokféle változatban készítenek. Van, ahol rétesszerű vékony tésztába csomagolják, máshol a mi lángosunkhoz hasonló kelt tésztába töltik. A burek elnevezés ismerős lehet azoknak, akik jártak már a horvát tengerparton vagy Szlovéniában.
► Török eredetű a pideli kebap, melynél a nálunk ismert lángostésztát nyársra húzzák húsokkal együtt. Ehhez ízlés szerint csirke-, marha-, disznó-, de bárányhús is használható. Ezekkel a hozzávalókkal egy nyári grillezés alkalmával mi is kiadós vacsorát készíthetünk, melyhez jól illik a friss saláta.
Valójában csaknem minden nép legnépszerűbb, hagyományos ételei közé tartoznak a lángos- és lepényfélék. Ezeket annak függvényében, hogy hol, mi terem, búza- vagy kukoricalisztből gyúrják össze vízzel, majd olajban, zsírban kisütik.
„Strandlángos” egészségesen!

A magyarok körében méltán népszerű klasszikus sajtos-tejfölös lángos nélkül tényleg nem nyár a nyár, még ha tudják is, hogy hizlal, vagy hogy esetleg többször használt olajban sütötték ki.
Otthon azonban mi magunk is készíthetünk lángost egészségesebb, alacsony szénhidráttartalmú lisztből, és ha kedvünk tartja, olaj helyett akár kókuszzsírban is kisüthetjük.
Hozzávalók: 1 kg DW-50 liszt; 1 csomag élesztő; 4 kávéskanál só; 1 evőkanál búzasikér; 7-8 dl langyos víz; kevés tej az élesztő futtatáshoz; a sütéshez olaj vagy kókuszzsír.
Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, fél órát kelesztjük, majd kisebb adagokra osztjuk, melyekből fél cm vastagságú köröket formálunk. Ezeket forró olajban vagy kókuszzsírban kisütjük. Tetejüket tejföllel, reszelt sajttal, esetleg fokhagymával ízesítjük. (Nógrádi Bernadett receptje).
Főként a fiatalabb korosztály, a gyermekek számára a nyár, a strand, a nyaralás lángos helyett inkább a különféle pizzákhoz kapcsolódik – emiatt egy egészséges pizza receptjét is küldjük a kedves olvasóknak.
„Alakbarát” pizza

Hozzávalók:
A tésztához: 2 dkg élesztő; 360 g DW-50 liszt; 180 ml víz; 1 evőkanál olívaolaj; 1 kávéskanál só.
Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, majd 45 perc kelesztés után ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és 220 fokon, kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Feltét: pizzaszósz, sonka, bacon, light sajt, paradicsom, bazsalikom, oregano. (Tóth Dóri receptje)
Jó étvágyat és jó egészséget kívánunk!
Forrás: ParaMedica EgészségMagazin, dia-wellness.com