Allergiás vagy?
Ha a családban van allergiás, én is az leszek? – A genetikai hajlamnak bizonyított szerepe van: egy allergiás szülő esetében 25%, két allergiás szülőnél 50%-kal nagyobb a kockázat. A hajlam azonban még nem betegség – az csak bizonyos külső-belső tényezők hatására alakul ki (pl. gyermekeknél túl „steril” körülmények, vagy épp környezeti ártalom, fertőzés, hormonális változás, stressz, vagy ezek kombinációja).
Befolyásolja-e az étrend a tüneteket? – Mindenképp hozzuk rendbe emésztésünket, támogassuk bélflóránkat sok növényi rosttal, kerüljük az édességeket, a hisztamin tartalmú és a nyákosító ételeket-italokat, a vegyes virágmézet!
Mivel szervezetünk ilyenkor túlérzékeny állapotban van, aludjunk eleget, őrizzük meg nyugalmunkat, kerüljük a stresszt, a kifáradást, a túl hideget és túl meleget, a huzatot, és általában minden szélsőséget! A tünetek enyhítésére időben kezdjük el a megfelelő gyógyszerek, gyógykészítmények, gyógyteák rendszeres fogyasztását. Konzultáljunk orvosunkkal az esetleges immunterápia lehetőségeit illetően!
Dr. Potecz Györgyi
tüdőgyógyász, allergológus főorvos
allergiakozpont.hu