Természetes antihisztaminok a konyhából

//

Több kutatás is igazolta az utóbbi években, hogy bizonyos zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények antihisztaminként viselkednek, így képesek csökkenteni a pollenallergia tüneteit. Keresztallergia esetén viszont nem árt, ha óvatosan bánunk például az alma, meggy vagy a görögdinnye fogyasztásával!

Csalán –Az Alternative Medicine Review egy korábbi számában közölt kutatásból megtudhatjuk, hogy napi 300 mg fagyasztott-szárított csalán rendszeres fogyasztása a vizsgálatban résztvevők 58%-ának enyhítette az allergiás tüneteiket, 48%-uk szerint hatása a korábbi gyógyszereikkel közel azonos vagy még jobb volt.

Ananász – A kutatók azananászban található bromelain enzimet is vizsgálták, mely gyulladáscsökkentő hatásánál fogva segítette a szénanáthás tünetek enyhülését. A résztvevők ehhez napi 3×400-500 mg-ot fogyasztottak.

Bogyós gyümölcsök, quercetin –A flavonoidokról tudjuk, hogy erős antioxidánsok, komoly szerepük van például a rákbetegségek megelőzésében. Az Inflammation Research c. folyóiratban közölt kutatásban japán orvosok megállapították, hogy flavonoidok hatására csökkentek a légutakban a gyulladásos tünetek.

A quercetin a flavonoidok családjának egyik kiemelkedően értékes tagja, mely számos zöld levelű zöldségben és sok gyümölcsben is megtalálható (pl. alma, szőlő, fekete cseresznye, szeder, áfonya és más sötét bogyósok).

C-vitamin –Erős antioxidáns, melyet számos zöldség és gyümölcs tartalmaz. A szénanáthás tünetek enyhítéséhez minimum napi 2000 mg szükséges.

Turmixoljon! –A Daily Mail on-line kiadásában megjelent antihisztamin és gyulladásgátló turmix receptje: egy hüvelykujj méretű gyömbérdarabot, fél citromot, egy kb. 4 cm-es ananászdarabot és egy almát összeturmixolunk, majd kissé lehűtve fogyasztjuk.

Keresztallergia –Bizonyos zöldségek és gyümölcsök fogyasztása szájüregi tüneteket válthat ki. Parlagfű esetén például a görögdinnye okozhat erős viszketést, torokkaparást, a szájban égő érzést, ajak- és nyelvduzzanatot, esetleg hasi görcsöket. A keresztallergia a nyírfapollenre allergiásoknál a leggyakoribb, ők ne egyenek almát, meggyet és cseresznyét!

Az antihisztamin hatású növények, ételek önmagukban gyakran nem elegendők a tünetek csillapítására, ezért szükséges azokat megfelelő gyógyszeres terápiával is kiegészíteni.

Alternatíva lehet még az allergén immunterápia, melyet az OEP nem finanszíroz, így a 3-5 éven át tartó kezelés költségei magasabbak, de hosszabb távra, kb. 10-12 évre megszünteti az allergiás tüneteket.

Dr. Balogh Katalin
fül-orr-gégész, allergológus főorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

ParaMedica
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.