Ha immunerősítésről van szó, a legtöbb embernek elsőként a C-vitamin jut eszébe, és bár a vitaminok is nélkülözhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséhez, a nyomelemekről, elsősorban a szelénről sem szabad megfeledkezni.
A szelén több irányból is támogathatja szervezetünk kórokozókkal, betegségekkel szembeni ellenálló képességét. Akinek alacsony a szelénszintje, gyakrabban kaphat el fertőzéseket és általában nehezebben gyógyul fel ezekből.

Erős antioxidáns a szelén
Szervezetünkben bizonyos biokémiai folyamatok és az oxidáció során szabad gyökök keletkeznek, melyek károsíthatják a sejtjeinket, sőt akár sejtpusztulást is okozhatnak. Ez pedig jelentős mértékben növelheti egyes súlyos, krónikus betegségek – így a szívinfarktus, a cukorbetegség vagy a stroke –, illetve jó néhány daganatos betegség kialakulásának rizikóját is.
Emellett az öregedéssel összefüggő egészségügyi problémák egy részéért is a szabad gyökök tehetők felelőssé.
A szabad gyökök káros hatásait az antioxidánsok semlegesíthetik, ilyen például az A-, C- és E-vitamin, a melatonin, illetve a Q10- koenzim.
A szelén (pontosabban a szelenoproteinnek nevezett vegyületek) is az antioxidánsok közé tartozik, és nemcsak önmagában rendkívül hatékony a szabad gyökök elleni harcban, de más antioxidánsok, elsősorban az E-vitamin hatásait is felerősítheti.
Vírusfertőzések megelőzésére is
A szelén emellett lassíthatja, akadályozhatja szervezetünkben a vírusok elszaporodását, de nemcsak az immunválaszért felelős sejteket stimulálhatja, hanem azokat a sejteket is védi, melyeket a vírusok közvetlenül megtámadnak.
Az előttünk álló őszi időszak vagy az influenzaszezon különösen megviselheti azokat, akiknek a szervezetében túl kevés a szelén, hiszen egyik megfázásból a másikba esnek. Állatkísérletek során is kimutatták, hogy a szelénhiány súlyosabb gyulladásokkal és kiterjedtebb fertőzésekkel hozható összefüggésbe.
Miért hasznos a szelénpótlás?
Sajnos nem jelenthetjük ki, hogy a szelén minden betegségtől és fertőzéstől megvédő „csodaszer”, hiszen a biokémiai és fiziológiás folyamatok igen bonyolultak.
Egyértelmű viszont, hogy minél kevesebb a szelén valakinek a szervezetében, annál fogékonyabb lehet bizonyos problémákra, ráadásul ezek súlyosabb formában is jelentkezhetnek nála.
Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy ételeink szeléntartalma a termőtalaj szeléntartalmával függ össze. Magyarországon (és Európa más országaiban) sajnos nincs elég szelén a talajban, ezért még az is enyhe mértékű szelénhiánnyal küzdhet, aki egyébként egészségesen és változatosan táplálkozik.
Szerencsére már kisebb mennyiség is elegendő lehet a szervezetünk szelénraktárainak feltöltéséhez, de mielőtt étrend-kiegészítőt választunk, ellenőrizzük azt is, hogy milyen formában található benne a szelén – a szerves szelén ugyanis jobban hasznosul a szervezetben, mint a szervetlen szelénforma.
Forrás: Egészségkalauz