Kevesen tudják, milyen komoly halálozási kockázatot jelent az étkezés után felszökő és 2 órán keresztül magas vércukorszint. Ez nem csupán a szív- és érrendszeri betegségekhez (szívinfarktus, sztrók) járul hozzá, hanem a demencia, a rák és a felgyorsult öregedés fokozott rizikójával is összefüggésbe hozható.
A szívinfarktus kockázata
Az étkezés utáni vércukorszint-kiugrások károsítják az artériák azon képességét, hogy igény szerint növeljék a szív vérellátását, emiatt is gyakoribb a cukorbetegek körében a szívbetegség.
Amennyiben normális éhgyomri vércukorszint esetén az étkezés után 2 órával magasabb értékeket mérnek, a diagnózis: csökkent glükóztolerancia. Az érintettek szív- és érrendszeri kockázata drasztikusan megnövekszik, mert artériáik nem tudnak megfelelően tágulni.
Mit mutatnak a vizsgálatok?
► A csökkent glükóztoleranciájú embereknek 34%-kal magasabb volt a szív-érrendszeri halálozás rizikója, ezen belül 28%-kal emelkedett a szívkoszorúér betegségek kockázata.
► Az ebéd után legmagasabb vércukorszintet mutató cukorbeteg férfiaknál 2-szeres volt a szív- érrendszeri kockázat a normál vércukorszinthez képest. Nőknél ez a rizikó 5,5-szeres volt!
Érrendszeri károsodás
A glükóz erőteljes oxidációs hatással van az artériák bélésére, az endotheliumra. A vércukorszint hirtelen emelkedése rohamosan rontja az artériák reagálási képességét a szívizom aktuálisan megnövekedett vérigényére.
Törekednünk kell tehát az étkezés utáni vércukorszint-kiugrások megakadályozására a szív- és érbetegségek és az ebből eredő halálozás rizikójának csökkentése érdekében.
A glükóz a ráksejtek „üzemanyaga!
Sok kutatás hozza összefüggésbe a még normálisnak tekintett, de ezen belül magas vércukorszintet és az emelkedett inzulinszintet a mellrák megnövekedett kockázatával. A glükóz ugyanis „üzemanyagot” szolgáltat a gyorsan osztódó ráksejteknek, míg a magas inzulinszint több módon is segíti a tumor növekedését.
Egy 19 éven át tartó vizsgálatban megállapították, hogy az 5,6 mmol/l és az ennél magasabb éhgyomri vércukorérték 49%-kal magasabb rizikót jelentett a rákhalálozásra. Az étkezés utáni 11 mmol/l vércukorszint pedig 52%-kal növelte a rákhalálozás kockázatát.
A glükóz agysorvasztó hatása
A magas, de még normálisnak tartott vércukorszint csökkent agyméretet eredményez. Egy kutatásban 249, hatvanas évei elején járó önkéntesen demonstrálták, hogy a magas, de még normálisnak tekintett vércukorszint agyzsugorodáshoz vezet. Ez a hippokampusz és az amygdala területén ment végbe, melyek a memóriafolyamatokban és más kritikus funkciókban vesznek részt.
Figyelem! Ezek a „magas” vércukorszintek 6,1 mmol/l alatt voltak, ami a WHO szerint a prediabétesz küszöbértéke! Ennyi már elegendő a két agyterület 6-10%-os zsugorodásához! A közfelfogás szerint „normálisnak” tekintett vércukorszintek valójában veszélyesek is lehetnek.
Hogyan védjük magunkat?

A cukorfogyasztás és a vércukorszint-kiugrások összefüggésbe hozhatók az elhízottság és a cukorbetegség járványos szintű előfordulásával, illetve az egyre növekvő gyakoriságú szív-érrendszeri betegségekkel és az ezekből eredő halálozással.
Kritikus fontosságúak tehát azon lépéseink, melyeket vércukorszintünk csökkentése, illetve az étkezések utáni kiugrások megelőzésére teszünk. E téren alapvető a cukorbevitel korlátozása, az étkezések során a kalóriacsökkentett ételek előtérbe helyezése, a következetesen folytatott tudatos étrend.
Emellett számos gyógynövény, növényi kivonat és egyéb készítmény is segítségünkre lehet a halálos vércukorszint-kiugrások megelőzésében, csökkentésében.
Forrás: Michael Downey – Controlling After-Meal Blood Sugar Spikes. Life Extension Magazine, ford. Mezei Elmira, a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.