Mentes és nem hizlal?

//

Sokan tapasztalták már, akik az ételérzékenység, a rossz felszívódás miatt sovány testalkatúak, hogy a hasuk mégis puffadt és domború. Miután áttértek a gluténmentes étkezésre, szervezetük regenerálódott, de a helytelenül alkalmazott „mentes” étrend miatt jelentős túlsúlyt, számos plusz kilót szedtek magukra. Vajon mi volt a hiba?

Lisztérzékenyeknél – a bélbolyhok károsodása miatt – igen gyakori a rossz felszívódás. Ha kiiktatjuk az étrendből a búzában, árpában és a rozsban található glutén fehérjét, idővel a bélbolyhok regenerálódnak, a tápanyagok megfelelően hasznosulnak, és a fogyás könnyen átcsaphat hízásba.

A leggyakoribb hiba, ha búzaliszt helyett a főzés során magas szénhidráttartalmú, alacsony rosttartalmú, burgonya- vagy kukoricakeményítőt tartalmazó gluténmentes lisztkeverékeket vagy rizslisztet használunk. Főleg ha emellett továbbra is édességeket nassolunk és még keveset is mozgunk, a kezdeti kedvező súlygyarapodásból elhízás lesz!

A megoldás: a szénhidrátokat nem kiiktatni, hanem helyettesíteni kell lassú felszívódású, magas rosttartalmú összetevőkkel.

Jó választás: a teljes kiőrlésű barna rizsliszt, a gluténmentes zabpehelyliszt, a kókusz, mandula, gesztenye, konjac, szezámmag, hajdina, csicseriborsó, köles és cirokliszt.

Az étrend alapját a felsoroltak mellett zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok és tejtermékek képezzék!

A rostbevitel növelésére az ételeket és az otthon sütött kenyereket útifűmaghéjjal vagy chia maggal dúsíthatjuk. A „álgabonák” – hajdina, amaránt, quinoa, köles – szintén jelentős rostforrások.

Szénhidrátban gazdag nassolnivalók helyett rágcsáljunk inkább gyümölcsöket, olajos magvakat, zabkását, zabkekszet, kölesgolyót!

A táplálkozás mellett gondoskodjunk a rendszeres testmozgásról is!

Ne feledjük: a túlsúly már fiatalkorban is megnöveli a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szív-érrendszeri betegségek rizikóját! Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük szakember segítségét a kiegyensúlyozott, „mentes” étrend összeállításához!

Rajcsik Enikő
dietetikus
Allergiaközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

ParaMedica
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.