Lisztérzékenyeknél – a bélbolyhok károsodása miatt – igen gyakori a rossz felszívódás. Ha kiiktatjuk az étrendből a búzában, árpában és a rozsban található glutén fehérjét, idővel a bélbolyhok regenerálódnak, a tápanyagok megfelelően hasznosulnak, és a fogyás könnyen átcsaphat hízásba.
A leggyakoribb hiba, ha búzaliszt helyett a főzés során magas szénhidráttartalmú, alacsony rosttartalmú, burgonya- vagy kukoricakeményítőt tartalmazó gluténmentes lisztkeverékeket vagy rizslisztet használunk. Főleg ha emellett továbbra is édességeket nassolunk és még keveset is mozgunk, a kezdeti kedvező súlygyarapodásból elhízás lesz!
► A megoldás: a szénhidrátokat nem kiiktatni, hanem helyettesíteni kell lassú felszívódású, magas rosttartalmú összetevőkkel.
► Jó választás: a teljes kiőrlésű barna rizsliszt, a gluténmentes zabpehelyliszt, a kókusz, mandula, gesztenye, konjac, szezámmag, hajdina, csicseriborsó, köles és cirokliszt.
Az étrend alapját a felsoroltak mellett zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok és tejtermékek képezzék!
A rostbevitel növelésére az ételeket és az otthon sütött kenyereket útifűmaghéjjal vagy chia maggal dúsíthatjuk. A „álgabonák” – hajdina, amaránt, quinoa, köles – szintén jelentős rostforrások.
Szénhidrátban gazdag nassolnivalók helyett rágcsáljunk inkább gyümölcsöket, olajos magvakat, zabkását, zabkekszet, kölesgolyót!
A táplálkozás mellett gondoskodjunk a rendszeres testmozgásról is!
► Ne feledjük: a túlsúly már fiatalkorban is megnöveli a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szív-érrendszeri betegségek rizikóját! Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük szakember segítségét a kiegyensúlyozott, „mentes” étrend összeállításához!
Rajcsik Enikő
dietetikus
Allergiaközpont