Kiemelkedően fontos és alapvető tápanyag a C-vitamin vagy aszkorbinsav, melynek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat. Egyik fő szerepe az immunrendszer támogatása, hozzájárulhat a fertőzések megelőzéséhez és azok hatásainak enyhítéséhez.
Erős antioxidánsként védelmet nyújt a sejtkárosító szabad gyökök ellen, megelőzve ezzel számos későbbi egészségügyi problémát, melyek a krónikus oxidációs állapotból, az ún. oxidatív stresszből eredhetnek.
Emellett a C-vitamin nélkülözhetetlen a kollagén termelésében is, mely alapvető fehérje a bőr, a haj, a körmök és az ízületek számára.¹ Ezenkívül elősegítheti a nem-hem vas felszívódását, ezzel a vasban gazdag ételek hatékonyabb hasznosulását, ami különösen fontos a vegetáriánus vagy vegán étrendet követők esetében.²
Sokan úgy gondolják, felesleges a D-vitamin pótlása, mondván a napfény útján úgyis bekerül a szükséges mennyiség a szervezetükbe, így a továbbiakban nincs is dolgunk ezzel.
Egyrészt a téli időszakban csökken a hazánkat érő, testünk számára hasznosítható napsugárzás mértéke, másrészt nem garantált, hogy a bőrünkben tárolt elővitaminokat mindenki ugyanolyan hatásfokkal tudja D3-vitaminná szintetizálni.
Érdemes lehet emiatt évente megméretni szervezetünk D-vitamin-szintjét, adott esetben pedig napi programunkba tenni annak pótlását.
A hatóanyag közismert immunerősítő potenciálja mellett egyes kutatások beszámolnak jótékony hatásairól olyan népbetegségek megelőzésében, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség vagy a perifériás érrendszeri betegség.³

A quercetin főként egyes növények levelében koncentrálódó polifenolos vegyület, amelynek szerteágazó egészségügyi potenciáljáról számos tudományos forrás beszámolt már az elmúlt két évtizedben.
Az Utah Egyetemen végezték 2007-ben azt a kísérleti kutatást, amely szerint a quercetin jelentősen csökkentette a szisztolés, diasztolés, valamint átlagos artériás vérnyomást a placebóval kezelt kontrollcsoport eredményeihez képest.⁴
A későbbiek, egy újabb kutatásról megjelent publikáció szerint a quercetin – szerkezetének köszönhetően – képes semlegesíteni néhány sejtkárosító oxidálószert, amelyek túlsúlya a szervezetben előidézheti a fentebb említett oxidatív stresszt.⁵
A 2019-ben kezdődött COVID-világjárvány során megnőtt az érdeklődés az olyan természetes anyagok iránt, amelyek segítséget nyújthatnak egészségünk megőrzésében.
2020-ban publikálták azt a tanulmányt, amely szerint az olyan polifenolok, mint a quercetin vagy a hesperidin kiegészítő terápiás, illetve megelőző alkalmazása megzavarhatja a koronavírus belépési és replikációs ciklusának legfontosabb szakaszait.⁶ Az eredmények kiindulópontot jelentenek a quercetin általános vírusellenes potenciáljának további kutatásához.
A táplálkozás mellett természetesen a szabadban, friss levegőn töltött minél több idő, a rendszeres testmozgás, az elegendő alvás és a stressz megfelelő kezelése is kulcsfontosságú tényezők az erős immunitás fenntartásában.
Ne feledjük azonban, hogy az immunrendszer erősítése nemcsak a betegségek elleni védekezés szempontjából fontos, hanem általános egészségünk és jó közérzetünk megőrzése, életminőségünk javítása érdekében is! (x)
Források:
- https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2325967118804544
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6940487/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002914910011318
- https://academic.oup.com/jn/article/137/11/2405/4750737#google_vignette
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9032170/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7385538/







