A tiszta fej étrendje

//

Bizonyított, hogy étrendünk összetétele hatással van agyműködésünkre. Ennek legjobb példája az egyre terjedő demenciajárvány, mely a szénhidrátalapú nyugati étrend következménye. Hogyan lehetne ilyen körülmények között hosszú távon mégis élesen tartani az elmét?

Az ünnepeket megelőző böjti időszakban sokakban felmerül a kérdés, vajon a koplalás, a manapság divatos szakaszos étkezés a testi egészség mellett esetleg mentális előnyökkel is járhat?

Egy vizsgálatban a böjt célja nem a szokásos súlycsökkentés, hanem a mentális fürgeség javítása, illetve a köznyelvben „agyi ködnek” nevezett állapot enyhítése, megszüntetése volt. A résztvevők azt tapasztalták, hogy ennek hatásárakoncentráltabbak és hatékonyabbak lettek. Egy karon viselhető műszerrel folyamatosan nyomon követték vércukorszintjük alakulását, mely a böjtölés alatt egész nap egyenletes maradt, nem tapasztaltak kiugrásokat, ahogyan egy kiadós ebéd után szokott felszökni, majd lezuhanni az érték.

Hasonló tapasztalatok miatt egyre több szellemi munkát végző ember iktat be szokásos rutinjába heti egy böjtnapot, azaz 24 órás koplalást. Az agy energiájának és koncentráltságának növelése a modern táplálkozási trendek egyik legnépszerűbb területe. A legismertebbek:

  • a szakaszos koplalás (időben korlátozott étkezés);
  • az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú ketogén diéta;
  • az ún. MIND-étrend, ami a mediterrán és a DASH (szívvédő, vérnyomáscsökkentő) étrend kombinációja.

Újabban népszerű reggeliként a vajas kávé is, mely a magasabb energiaszintet és a jobb kognitív funkciót hivatott elősegíteni.

A böjtölés, illetve a zsír- és fehérjedús étkezés javíthatja az ember energiaszintjét és koncentrációs képességét. Az még nem teljesen bizonyított, hogy ez milyen mértékben változtatja meg az agyat.

Kifejezetten ellenjavallt e diétákban a cukor és a finomított liszttel készült ételek (pl. pizza, reggeliző pelyhek) fogyasztása. Szakértők szerint épp ezek elhagyása eredményezi a tisztafejűséget és ellensúlyozza az ún. agyi ködöt. A nyugati étrend tele van egyszerű szénhidrátokkal, melyek hirtelen emelik a vércukorszintet, ez túlzott inzulinválaszt eredményez, a sok inzulintól leesik a vércukorszint, ettől tompának, fáradtnak érezzük magunkat.

Dr. Eva Selhub, a Harvard Medical School munkatársa hangsúlyozza: „az agy tisztaságához csökkenteni kell a cukorbevitelt, rendet kell teremteni a belekben, és tápanyagokban gazdag ételeket kell enni. Azért beteg a társadalmunk, mert mindenben szénhidrát van.”

Vizsgálatok szerint a kevés szénhidrátot fogyasztóknak jobban működik a memóriája. A modern ketogén és egyéb étrendekben, illetve a böjt során a szervezet zsírt használ energiaforrásként, ami átalakul a máj által termelt ketonokká, és glükóz helyett ez képezi az agy üzemanyagát. Martha Clare Morris, a chicagói Rush University Medical Center epidemiológia professzora 25 éven át kutatta, hogyan hat a táplálkozás az agy öregedésére. Úgy találta, hogy az agyat leginkább a MIND-étrend táplálja, mely összevegyíti a mediterrán étrendből a teljes kiőrlésű gabonákat, hüvelyeseket, halakat, a növényi alapú DASH-étrenddel, és ellátják a szervezetet antioxidáns tápanyagokkal (C-, B- és E-vitaminnal, omega-3 zsírsavval).Ezek voltak a legeredményesebbek az öregedéssel járó krónikus betegségek, gyulladások csökkentésében és a cukorbetegség megelőzésében is.

Forrás: Andrew Zaleski: The Science Behind the Mental Clarity Diet, ford. Mezei Elmira, a teljes cikk és a forrásjegyzék a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

ParaMedica
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.