► A dióbélben maga az egészség lakik! Mi, magyarok csak kampányjelleggel, a téli időszakban fogyasztunk igen csekély, átlagosan fél kilós mennyiséget. Pedig a dió kinézetével is üzeni: köze van az agyhoz. Kiváló forrása az agyműködést fokozó, a szív- és érrendszer egészségét védő antioxidánsoknak. Jelentős hatással van az agy információ-feldolgozó és következtetéslevonó képességére.
► A legtöbb pisztácia szintén télen fogy, pedig egész éven át javítaná az érrendszer egészségét, csökkentené az LDL, a „rossz” koleszterin szintjét, antioxidáns tartalma is magas.
► A búzacsíra ésa bogyós gyümölcsök jótékonyan hatnak a memóriára.
► A spenót és más leveles zöldségek antioxidánstartalma, illetve az avokádó javítja az agyi erek állapotát, illetve a céklához hasonlóan serkenti az agy vérkeringését.
► Az olívaolaj fékezi az agy öregedését, az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak pedig csökkentik az elbutulás kockázatát.
► Szellemi munka, koncentráció, tanulás során is fontos a zsiradékok és a tojás fogyasztása,de majszolhatunk fekete, keserű csokit is, melynek polifenoljai gátolják a káros szabad gyökök képződését, egyben javítják az agy vérkeringését is. Rossz hír, hogy e célra a tejcsoki nem alkalmas!
Forrás: ParaMedica EgészségMagazin







