Téli „agyfényesítők”

//

A téli szürkeségben, a rövid nappalok időszakában nehezebb a koncentráció, gyakrabban vagyunk tompák, fáradtak, álmosak, pedig pusztán a fényhiány miatt nem kapunk felmentést a munka alól. Keressünk, fogyasszunk tehát agyserkentő ételeket!

A dióbélben maga az egészség lakik! Mi, magyarok csak kampányjelleggel, a téli időszakban fogyasztunk igen csekély, átlagosan fél kilós mennyiséget. Pedig a dió kinézetével is üzeni: köze van az agyhoz. Kiváló forrása az agyműködést fokozó, a szív- és érrendszer egészségét védő antioxidánsoknak. Jelentős hatással van az agy információ-feldolgozó és következtetéslevonó képességére.

► A legtöbb pisztácia szintén télen fogy, pedig egész éven át javítaná az érrendszer egészségét, csökkentené az LDL, a „rossz” koleszterin szintjét, antioxidáns tartalma is magas.

A búzacsíra ésa bogyós gyümölcsök jótékonyan hatnak a memóriára.

► A spenót és más leveles zöldségek antioxidánstartalma, illetve az avokádó javítja az agyi erek állapotát, illetve a céklához hasonlóan serkenti az agy vérkeringését.

► Az olívaolaj fékezi az agy öregedését, az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak pedig csökkentik az elbutulás kockázatát.

► Szellemi munka, koncentráció, tanulás során is fontos a zsiradékok és a tojás fogyasztása,de majszolhatunk fekete, keserű csokit is, melynek polifenoljai gátolják a káros szabad gyökök képződését, egyben javítják az agy vérkeringését is. Rossz hír, hogy e célra a tejcsoki nem alkalmas!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

ParaMedica
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.