Az ünnepi finomságok mindenkinek járnak!

//

Ha a családban túlsúlyos, fogyókúrázó, diétázó, inzulinrezisztens vagy diabéteszes családtag is van, az ünnepi menük elkészítésénél erre is figyelemmel kell lennünk. Igyekezzünk a fogásokhoz alacsonyabb szénhidráttartalmú összetevőket választani, melyekkel szintén finom, sőt egészséges menüt állíthatunk össze. A karácsonyi vendégségek és a szokásos édességdömping közepette ez a többi családtagnak is az egészségére válhat!

A változókort követően a hölgyek általában, illetve a 2-es típusú cukorbetegek is gyakran rendelkeznek súlyfelesleggel, ami meghatározó szerepet játszhat bizonyos betegségek és szövődmények kialakulásában. Ezért (főleg a mozgásszegény téli időszakban és kiemelten az ünnepek alatt) ne vigyük túlzásba a nassolást, a felesleges szénhidrátok, plusz kalóriák bevitelét! Nem kell koplalnunk, de figyeljünk az elfogyasztott ételek szénhidráttartalmára!

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveinek megfelelően ilyen esetekben előnyösebb a napi négy-öt, esetleg hatszori étkezés. Ebbe a ritmusba a süteményeket, édességeket ne a kiadós főételek után desszertként, hanem a kisétkezések idején, tízórai vagy uzsonna gyanánt fogyasszuk el. A főétkezések esetében úgy tudunk kisebb mennyiséget fogyasztani, ha az ételt tálalásnál szellősen, széthúzva rendezzük el a tányéron, így a látvány lényegesen többet mutat. A számunkra „veszélyesebb” ételeket csak kóstoljuk meg egyetlen falat erejéig – ehhez persze jelentős önuralom szükséges.

Ne kapkodjuk be az ételt, lassan együnk, alaposan rágjunk meg minden falatot! A jóllakottság érzése az étkezés megkezdése után általában csak 20-25 perccel később jelentkezik.

Tegyük egészségesebbé a köretet is!

Amennyiben az ünnepi menü végén mégis ennénk desszertet, ezt figyelembe véve, csökkentsük a köret mennyiségét! Az átlagosan ebédre ajánlott köretmennyiség (rizs, köles, bulgur, burgonya, tészta stb.) a tányér maximum 1/3-át foglalja el!

Lassíthatjuk a szénhidrátok felszívódását, ha a köretet zöldséggel kombináljuk, például rizibizi barna rizsből, céklás hajdinarizottó, paradicsomos köles, lencsés rakott ételek. Ha natúr hús helyett rántott hús vagy rántott hal a menü, együnk mellé salátát, zöldségköretet.

Süti kevés szénhidráttal?

Édességek helyett részesítsük előnyben a sós kekszeket, pl. köményes-sajtos rudat, pogácsát, ezek tésztája készülhet túróval gazdagítva – így csökken a szénhidráttartalom is.

Fehér liszt helyett inkább lassabb felszívódású, teljes kiőrlésű lisztet, zablisztet vagy alacsony szénhidráttartalmú mandula- vagy kókuszlisztet ajánlunk.

Cukor helyett használjunk természetes édesítőszert (pl. eritritet, steviát).

Ha piskótát vagy más olyan süteményt készítünk, melyben fontos az édesítő mennyisége, a pontos arányok, a legjobb választás a kristályos vagy por állagú eritrit.

Koccintson, de mértékkel!

Mindig étkezés után vagy az étkezésekhez, néhány falathoz kötötten fogyasszon alkoholtartalmú italt! Kerülje a magas cukortartalmú alkoholos italokat, például édes pezsgőket, desszertborokat, likőröket!

Ne feledje, az önuralom, illetve a mértékletesség az ünnepi készülődés és az ünnep hetében is nagyon fontos!

Dr. Porochnavecz Marietta
belgyógyász, diabetológus szakorvos
Pangl-Szarka Dorottya
dietetikus
Cukorbetegközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

ParaMedica
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.