Amerikai táplálkozáskutatók vizsgálatai szerint, gyakran maguk a szülők nevelik gyermekeiket nagyevőkké a „még egy falatot a papa kedvéért” kezdetű, vagy hasonló mondatokkal. Valójában tehát, mi magunk tanítjuk meg gyermekeinket arra, hogy a szükségletüknél többet egyenek. Ez vezet aztán a felnőttkori rossz táplálkozási szokásokhoz és a túlsúlyhoz.
Kísérletek bizonyították, hogy 3 éves, vagy annál kisebb korban, hiába raknak a gyerek elé jóval több ételt, mint amennyit igényel, csak annyit eszik, amennyi a szükséglete, a többit meghagyja. 3,5–5 éves kor után a gyerekek átlagban 72 kalóriával többet ettek a szükségletüknél, ha nagyobb adaggal kínálták őket.
Mindez azt mutatja, hogy a kisgyerekekben még működik egy természetes ösztön, amely szabályozza a táplálékfelvételt, de kb. 5 éves korára a gyerek megtanulja, hogy figyelmen kívül hagyja a természet jelzését, és más, külső utasítást kövessen. Ez pedig a szülők és a társadalom részéről az az üzenet, hogy „minél több, annál jobb”.
A zsírsejtek száma gyermekkorban szaporodik, felnőtt korban pedig ezek a zsírsejtek híznak meg, vagy fogynak le. Könnyebb dolga van tehát annak, aki gyerekkorában kevesebb zsírsejtet „spájzolt be”.
Még folytathatnánk e hamis ígéretek sorát, ám jobb, ha tudomásul vesszük: tartós súlycsökkenés kizárólag életre szóló életmódváltással érhető el!
Koplalás és drasztikus diéták helyett napi ötszöri étkezés! Ez egyenletes, gyors égetésre ösztönzi a szervezetet. Soha ne csökkentsük a napi kalória mennyiségét az alapanyagcsere értéke alá! Ez nőknél kb. 1300 kcal. Ennél kevesebb bevitele esetén biztos, hogy takarékra áll a szervezet, és indul a jojó-effektus! 1500–1600 kcal öt étkezésre elosztva – hosszútávon ez az ideális és betartható diéta. Ezt csökkenti alkalmanként 200–400 kalóriával a heti 3–5-ször végzendő aerob, zsírégető edzés, mely emellett még gyorsítja is az anyagcserét. Étkezésünkben törekedjünk a nagy telítő-értékű, rostban gazdag zöldségek, gyümölcsök, müzlik, teljes őrlésű lisztből készült pékáruk fogyasztására, melyek rostjai megkötik a zsírokat, és gyorsítják azok kiürülését a szervezetből. Folyamatosan erősítsük izmainkat! Kevesen tudják, hogy az izomtömeg fenntartása – nyugalmi állapotban is – több kalóriát igényel, mint a zsír. A szervezet átkódolása, az anyagcsere tartós felgyorsítása hosszú időt vesz igénybe, nem egy 3 hetes project, hanem egész életre szól, ne legyünk türelmetlenek! Ne feledjük: minden drasztikus, hosszú távon betarthatatlan módszer kudarcra van ítélve, ezért kerüljük a végleteket!
Azt is érdemes figyelembe vennünk, hogy jó vagy rossz ételhasznosítók vagyunk-e? A rossz felhasználók annyit ehetnek, amennyit akarnak, soha nem híznak meg. Ők a lakosság kb. 10%-át teszik ki. A jó ételhasznosítók szervezete örökösen takarékon dolgozik, így akkor is kövérek lesznek, ha alig esznek.
A karcsú gyorségetők sok energiát adnak le kifelé, tehát gyakran meleg a bőrük, nyugtalanabbak a többi embernél, hintáznak a székkel, dobolnak az ujjaikkal, ezzel a sok apró mozgással is kalóriát égetnek, gyakran idegenkednek is a zsíros étkektől.
A teltkarcsú lassan égetők, bár kalória szempontjából nem esznek többet, mint mások, ám szívesebben nyúlnak a zsírtartalmú élelmiszerek, mint a szénhidrátok után. Számukra nem jelent problémát órákon át a tv előtt ülni, még ha egyébként sportolnak is, ráadásul sokat szenvednek lassú emésztésük miatt.
Tanácsaim: