Sokáig úgy tudtuk, hogy a nyál közömbösíti a savas élelmiszerek és italok károsító hatását, de amerikai kutatók cáfolták ezt a véleményt, és kísérletekkel bizonyították, hogy a narancslében található savak sokkal inkább kikezdik a fogzománcot, mint a peroxidok, melyeket egyes fehérítő fogkrémek tartalmaznak.
A sav romboló hatását az okozza, hogy általa a fogzománc fontos ásványokat veszít. Ennek következtében a fogak érzékennyé válnak (főként hidegre és melegre), és – a zománc elvékonyodása miatt – enyhén sárgulni kezdenek, majd a fogak élei áttetszővé válnak, és kisebb mélyedések alakulnak ki a felszínén. Előrehaladott állapotban akár a fogak eltávolítása is szükségessé válhat. Lássuk, hogyan tudjuk megelőzni az eróziós folyamatot:
dr. Benkő Krisztina
fogszakorvos
www.oxygenmedical.hu