A gabonák szinte belülről fűtenek, különösen a szezámmag és az olaj alkalmas erre, de érdemes ilyenkor gyakran fogyasztani kölest, hajdinát, szóját és szárazbabot is.
Most jön a szárított, aszalt gyümölcsök szezonja. Az aszalt szilva egy kis vízben áztatva, még enyhe hashajtó-hatással is bír, de fogyókúrázóknak csak keveset szabad nassolni belőle, magas energiatartalma miatt.
Jól melegítenek az olajos magvak, a dió, a napraforgó és a mogyoró ráadásul, még remek kalcium és cinkforrások is.
Fűszernövényeink közül belülről fűt a fokhagyma, paprika, bors, szegfűszeg, cur-ry és a hagyma, mely egyébként a légutak kiváló gyógyítója is. Aki szereti, fogyasszon bátran fahéjat, csupán a kismamák óvakodjanak illóolajától, ugyanis magas kumarin-tartalma miatt vérzést okozhat. Gyomor- és májproblémákkal küzdőknek ugyanakkor nem ajánlottak a túlzottan erős, csípős, karakteres ízek.
Az indiai orvoslás, az Ayurvéda szerint, hevítő hatású például a hibiszkusz, kakukkfű, gyömbér, galagonya, fekete üröm, és az eukaliptusz teája is. Bár a filteres készítmények is finomak, a legjobb hatásúak a szálasan főzött elkészített teák.
A tradicionális kínai gyógyítás szerint, télen erősödnek a yin (női) és hanyatlanak a yang (férfi) energiák. Ez utóbbit erősíthetjük íz- és illatterápiával, illetve marhahús, gyömbér, méhpempő vagy ginzeng fogyasztással. Sőt, ha igazi felmelegedésre vágyunk, egy-egy pohár vörösbor is jó szolgálatot tehet, hiszen a piros szín és az alkohol is élénkítik a yangot.
Dr. Babai László, a Budai Allergiaközpont igazgatója
www.oxygenmedical.hu