Keresés
Close this search box.

Epekő és cukorbetegség

//

Hogyan lehet egy epekőből cukorbetegség? Ki gondolná, hogy a rossz epe- és májműködés közrejátszhat a diabétesz kialakulásában?

A hasnyálmirigy a jól ismert inzulin és glukagon hormonok mellett még egy szénhidrátot, fehérjét és zsírt bontó enzimeket tartalmazó anyagot is előállít. Ha a gyomor felől érkező savas béltartalom eléri a patkóbelet, akkor az összekeveredik ezzel a folyadékkal és az epével. Ezzel létrejön az a sav-bázis egyensúly, amelyben a hasnyálmirigy enzimei a leghatékonyabban működnek.

Ha a helytelen étkezési szokások miatt a májban és az epehólyagban kövek alakulnak ki, azok lecsökkenthetik az epekiválasztást a normális napi 1,6 literről egy csészényi, vagy annál kisebb mennyiségre, emiatt jelentősen romlik az emésztés.

Ha egy epekő az epehólyagból az ún. ampullába kerül, ahol az epe és a hasnyálmirigy kivezető csatornája összetalálkozik, a hasnyálmirigy váladéka nem tud a patkóbélbe kiömleni, s az epe a hasnyálmirigybe ömlik.

Emiatt a hasnyálmirigyben rekedt fehérjebontó enzimek a hasnyálmirigy saját szöveteit kezdik el emészteni, ami gyulladáshoz, gennyesedéshez és helyi trombózishoz vezethet – ez az állapot az igen súlyos hasnyálmirigy gyulladás.

Az ampullát elzáró epekövek baktériumokat, vírusokat, méreganyagokat szabadítanak fel, melyek tovább károsítják a hasnyálmirigyet, ami végül rosszindulatú daganatokhoz vezethet. Ezek akadályozzák az epe és hasnyálmirigy áramlását, melynek külső jele a sárgaság.

Az epekövek a cukorbetegség mindkét formájáért (1. és 2. tip.) felelősek lehetnek.

Valamennyi cukorbeteg páciensemnek – még a gyerekeknek is – nagyszámú epekő volt a májában. Alapos máj- és epetisztító kúra után, az epe működésének zsiradékokban gazdag étrenddel való stimulálása után, állapotuk fokozatosan javult.

Ne feledjük: a manapság divatos „light” menük, illetve az orvosok által ajánlott epekímélő, „zsírszegény” diéta a felelős a nyugati félteke egyre növekvő máj- és epeproblémáiért!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!