Keresés
Close this search box.

Születési időpont és allergiahajlam

//

A várandósság utolsó három hónapja kulcsfontosságú lehet a születendő gyermek egészsége szempontjából. A magas pollenkoncentráció ebben az időszakban növelheti az asztma kockázatát.

Születési időpont és allergiahajlam

Az allergiára való hajlam öröklődik, egy szülő esetén 30%, míg két allergiás szülő esetén már közel 80% az esélye annak, hogy a gyermeknél is valamilyen formában jelentkezik a betegség.

Azt, hogy az öröklött hajlamból valóban kialakul-e allergia, több környezeti tényező is befolyásolja. Ezért az arra hajlamos kisgyermekeknél különösen óvatosan kell megkezdeni a hozzátáplálást, és környezetükben minimalizáljuk a lakáson belüli allergének: penészgombák és poratkák számát. Ami ennél is fontosabb: az allergiás családokban érdemes a gyermek születését az alacsony pollenkoncentrációval járó téli hónapokra időzíteni.

Svéd kutatók friss eredményei a terhesség utolsó három hónapjának fontosságára hívják fel a figyelmet, mely különösen jelentős a tüdő fejlődésének szempontjából. Erre az időszakra tehető a léghólyagocskák kialakulása, és a tüdő jelentős méretnövekedése, valamint azon felületaktív anyagok termelésének kezdete, amelyek megakadályozzák a magzat tüdejében található léghólyagok összetapadását. Az ebben a kritikus időszakban tapasztalt kedvezőtlen külső tényezők mind károsan befolyásolják a légzőszerv megfelelő fejlődését.

Az asztma a légutak gyulladásával járó, krónikus betegség. Kialakulásának kockázatát növeli: a családi halmozódás, a passzív dohányzás, a koraszülöttség, a korai légzőszervi fertőzések és az allergiára való hajlam. A svéd Umea University nagy mintán végzett kutatása alapján a várandósság utolsó trimeszterében magas pollenkoncentrációban fejlődött gyermekek első évük során gyakrabban szorultak kórházi kezelésre, asztmatikus tünetek és köhögés miatt, mint az egyéb időszakokban fejlődő társaik. A kutatók feltételezik, hogy a magas pollenkoncentráció befolyásolja a gyermek immunrendszerének fejlődését is.

dr. Hidvégi Edit
gyermektüdőgyógyász szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!