Lemerültél? Töltsd fel magad!
Amennyiben életmódunkban nem következett be jelentős változás, nem végzünk a korábbinál több fizikai vagy szellemi munkát, éjjel módunk van megfelelően pihenni, akkor az állandó fáradtságnak, levertségnek más lehet a hátterében, akár vashiány is.
Vaskészleteink bizonyos életszakaszokban könnyen kimerülhetnek, ha nem figyelünk kellőképpen oda. A vasszükségletünk ugyanis nem mindig egyforma: kismamáknak, serdülőknek, sportolóknak, vegetáriánus étrendet folytatóknak, betegségből lábadozóknak fokozott vasbevitelre van szükségük.
Köztudott, hogy a vasnak nagyon fontos szerepe van a vérképzésben. A vörösvértestek meghatározó alkotórésze a hemoglobin, ez szállítja az oxigént a tüdőből sejtjeinkhez, a szén-dioxidot pedig vissza a tüdőbe. Így elengedhetetlen, hogy vérünk hemoglobin-szintje megfelelő legyen, ehhez járul hozzá a vas. Vashiány esetén a vér hemoglobinszintje lecsökken, ezért vérszegénység alakulhat ki. Ilyenkor állandóan levertnek, fáradékonynak érezhetjük magunkat. Türelmetlenek, ingerültek vagyunk, memóriánk és koncentrációs képességünk csökken. A bőr száraz, hajhullás, töredezett köröm, sápadtság kísérheti ezt az állapotot. Az immunrendszer védekezőképessége csökken, ezért fogékonyabbak vagyunk a fertőzésekre.
Szervezetünk azonban a vasat nem képes előállítani, így a megfelelő bevitelről nekünk kell gondoskodni. Oda kell figyelnünk, hogy olyan táplálékokat fogyasszunk, melyek kellő mennyiségű vasat tartalmaznak. Az állati eredetű vas jobban felszívódik, mint a növényekben található. Fontos a vörös húsok, a máj, a hal, a kagyló és a tojás fogyasztása.
A sötétzöld színanyagot tartalmazó növényekben, mint brokkoli, spenót, sóska, petrezselyemzöld, magasabb az ásványi anyag- és vitamintartalom is. A főzés és a párolás nem csökkenti lényegesen az élelmiszerek vastartalmát.
A C-vitamin segíti a vas felszívódását, így javasolt reggeli mellé elfogyasztani egy pohár frissen facsart narancslevet. Viszont a kávé, a feketetea, a zöldtea, a tejtermékek, a savlekötők és egyes gyógyszerek gátolják az ételekben található vas hasznosulását.
A vas mellett B2-, B6- és B12-vitaminokra is szükségünk van, melyek segítik a vörösvértest-képződést, a C-vitamin pedig a vas, valamint a vitaminok felszívódásához járul hozzá.
A vashiányt, a vérszegénységet laboratóriumi vérvétellel lehet kimutatni, amelyre az orvos vastartalmú gyógyszert ír fel, vagy étrend-kiegészítőt javasol. Az étrend-kiegészítők esetében nagyon fontos, hogy csak biztonságos forrásból származó terméket vásároljunk, amely tiszta növényi összetevőkből, például gyümölcsökből és gyógynövényekből készül.
Dr. Halász Ildikó
szakgyógyszerész