Lassítsuk az öregedést antioxidánsokkal!
Szervezetünkben az anyagcsere folyamán, természetes úton is létrejönnek ún. szabadgyökök. A szabadgyökök tulajdonképpen olyan molekulák, melyek párosítatlan elektronnal rendelkeznek. Ezek a molekulák gyorsan reakcióba lépnek más molekulákkal, melyektől elektront vonnak el a stabilitásuk eléréséhez. Ezt a környezetüktől igyekszenek mielőbb felvenni, a „szabad kapacitást” pedig a szervezetünk bármely ép sejtjében képesek megtalálni, károsítva ezzel a sejtek molekulaszerkezetét. A negatív hatások ellen az antioxidánsok védenek. Az antioxidánsok – főként enzimek, vitaminok és ásványi anyagok – feláldozzák saját elektronjaikat annak érdekében, hogy az ép sejteket megóvják.
A University of Buffalo kutatói egy korábbi vizsgálatuk során megállapították, hogy a túlzott cukorfogyasztás egy olyan tényező, amely drasztikusan képes megemelni a szervezetben a szabadgyökök mennyiségét. A résztvevők 3 dl vízben feloldott 75 g glükózt fogyasztottak el. Ezt megelőzően, majd ezt követően – az első, második és harmadik órában is – vérmintákat vettek tőlük. A 75 g glükózt tartalmazó – nagyjából két doboz kóla cukortartalmával megegyező – folyadék elfogyasztását követő első mérés során a résztvevők szervezetében lévő szabadgyökök mennyisége jelentősen megemelkedett, két óra múlva pedig több mint kétszeresére nőtt.
A dohányzás, a stressz, a túlhajszolt életmód és állandó kimerültség, a szennyezett levegő, az egyoldalú táplálkozás, mind növeli a szervezetünkben a szabadgyökök mennyiségét. Ha a szervezet nem tudja az egyensúlyt fenntartani, túlsúlyba kerülnek a sejteket károsító, energiát elvonó szabadgyökök. Ennek a folyamatnak az eredménye például a bőr idő előtti öregedése is, de a szabadgyökök túlsúlya egy sor betegség kialakulásához is vezethet.
A szabadgyökök hatása minden szervet érinthet: a szív- és érrendszert, az ízületeket, sőt a szemeket is, de a szabadgyököket egyes vizsgálatok összefüggésbe hozták már a daganatos betegségek megjelenésével is. Amennyiben megbomlik a szervezetben a szabadgyök-antioxidáns egyensúly, többféle szabadgyök is szerepet játszhat a betegségek kialakulásában. A mai napig intenzíven kutatják a szerepüket, már igen sok mindent tudunk, de a pontos hatásmechanizmusokat még nem ismerjük. Az eddigi kutatások az antioxidáns kezelések és a vitaminok kedvező hatását állapították meg számos megbetegedés – szív- és érrendszeri betegségek, anyagcserezavar és daganatos betegségek – esetében is.
Régóta ismert tény, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök az egészség megőrzésének, a betegségek megelőzésének fontos pillérei, így fogyasztásuk mindenki számára javasolt.
Túlsúly és cukorbetegség esetén azonban figyelnünk kell az elfogyasztott gyümölcsök mennyiségére és az egyes gyümölcsök szénhidráttartalmára is. Ebből a szempontból a savanyú gyümölcsök – akár több étkezésre elosztva – beilleszthetők a cukorbetegek és diétázók étrendjébe is, de a mazsola és az aszalt gyümölcsök az ő számukra inkább kerülendők.
Dr. Bibok György
diabetológus főorvos
endokrinkozpont.hu