Keresés
Close this search box.

Wellness: szépség és egészség

//

Az egész évi rohanás után mindenki fáradt, kimerült, ezért megérdemlünk némi pihenést, kikapcsolódást. Aki teheti, az év végi ünnepek során szánjon néhány napot, vagy órát a testi-lelki feltöltődésre, regenerálódásra, ami nemcsak fiatalító hatású, de bizonyára egészségi állapotára is jótékonyan hat.

A hideg téli időben a legtöbben előnyben részesítik a wellness programokat, ezek közül is a meleg vizes élményfürdőket, az igen nagy választékban rendelkezésünkre álló gyógyfürdőket, illetve a szaunát és a gőzfürdők aromákkal, illóolajokkal gazdagított változatait, melyek légúttisztító hatásukkal elfújják a kisebb náthát, megfázást is.

Sokan csak a kellemes élmény miatt veszik igénybe a különféle wellness szolgáltatásokat, nem tudatosul bennünk, hogy szervezetükben ennek során számtalan pozitív változás zajlik. Ebbe szeretnénk egy rövid betekintést nyújtani.

Minél jobban belemerülünk a vízbe, annál nagyobb hidrosztatikai nyomást fejt ki testünkre. Ennek következtében a bőr, a bőr alatti szövetek és a felületes izmok vénái kiürülnek. Az innen kiáramló vér növeli a testben keringő vér mennyiségét, nő a szív által kipumpált vér mennyisége (perctérfogat), ugyanakkor testünk számára semleges – 34-36 °C-os – víz esetében nem növekszik sem a pulzusszám, sem a vérnyomás. Sőt, a magas vérnyomásúak esetében csökken a vérnyomás! Tévhit tehát, hogy a normál hőfokú fürdő káros vérnyomás- és szívproblémák esetén, épp a vízbemerülés a szívbetegek rehabilitációjának egyik módja.

Fürdőzés közben élvezhetjük a víz felhajtó erejét, nyakig merülve testsúlyunk 90%-kal csökken. Egyes mozgások könnyebbé válnak, míg a vízben gyaloglás a sűrű közeg miatt jó tréninget jelent. A 36-40 °C-os vizet testünk már melegnek érzi, ebben nő a bőr és az izmok vérellátása, nő a pulzus is, viszont a vérnyomás csökken. A meleg víz lazítja az izmokat, csillapítja a fájdalmat, de a krónikus gyulladásokat fellobbanthatja. Emellett fokozza a bélmozgásokat és a gyomorsavtermelést, így nem csoda, hogy hamarabb megéhezünk.

A 40 °C feletti forró víz csak teljesen egészségeseknek és fiataloknak való. A 42 °C feletti víz hosszabb idő után már károsítja a testfehérjéket (pl. gátolja a spermatermelést).

A másik véglet, a 10-20 °C hőmérsékletű víz a bőrben előbb érszűkületet, majd értágulatot okoz, ezáltal frissítő hatású. Lazítja az agyvérzés, sztrók okozta görcsös izomzatot. Teljesen hideg fürdőt csak néhány percig alkalmazzunk!

Derékfájás, lumgábó esetén jótékony hatású a 36-ról 40 °C -ra fokozatosan felmelegedő ülőfürdő. Enyhe érszűkület vagy érbeidegzési zavarok esetén, a végtagokon lévő erek tornáztatására kitűnő a váltófürdő: 1-2 perc 36-38 fokos, majd 10 másodperc 15 °C-os vízben, néhányszor ismételve.

Sok helyen a wellness része a Kneipp-kúra, amely szintén hideg fürdőkből, leöntésekből, illetve a Kneipp-taposóból áll, ahol hideg vízben, a talpat masszírozó kavicsokon járunk.

Ugyancsak kellemes, frissítő hatású a víz- és levegőbefújással masszírozó hatást kiváltó medencékben való fürdés.

Ugyanezeket a lehetőségeket megtalálhatjuk sok gyógyfürdőben is, melyek közül az egészségi állapotunknak megfelelő összetételű gyógyvíz függvényében választhatunk.

Manapság a legnépszerűbb termoterápiás rendszer a szauna, melyben a szív munkája 80%-kal nő, a pulzusszám 50%-os emelkedése mellett. A bőr erei kitágulnak, a faggyúmirigyek kitisztulnak, az izomzat ellazul, az anyagcsere fokozódik, csökken a vérnyomás és összességében javul a szervezet ellenálló képessége. A szaunázás ellenjavallt azonban terhesség, lázas állapot, magas vérnyomás, szívelégtelenség és visszeresség esetén.

Idősebbek válasszák inkább az alacsonyabb hőmérsékletű gőzkamrát vagy hőlégkamrát, amely szintén alkalmas a kondíció javítására, az izomzat lazítására, sőt a fogyókúra eredményességének javítására is. (Forrás: Dr. Bender Tamás: Gyógyfürdőzés és egyéb fizioterápiás gyógymódok, Springmed Kiadó)

Dr. Bender Tamás
reumatológus, fizioterápiás oszt. vez. főorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!