Keresés
Close this search box.

Nyári hajvédelem hajgyógyász szemmel

//

Alighogy kihevertük a tavaszi hajhullást, máris készülődhetünk a nyár "fenyegető veszélyeire", lássuk, melyek ezek, s mit tehetünk ellenük!

Nyári hajvédelem hajgyógyász szemmel

Az egészséges hajat fedő szarulemezkék (kutikulák) szorosan illeszkednek egymáshoz, felszínük sima, ezért a haj egészségesen fénylő, tapintása selymes, nem kócolódik, a hajszál mélyebb rétegei védettek a nedvességvesztéstől.

A hajszálakat számtalan külső hatás károsítja, ilyen például a szőkítés, a dauer, a durva fésülés, a hőkezelés és az ultraibolya-sugarak is.

A napfény a szőkítéshez hasonlóan a haj fehérjéinek bontásával puhítja fel a kutikulákat. Nemcsak szárító hatása miatt káros, hanem ki is fakítja a hajat. A sérült kutikula miatt a hajszál mélyebb rétegei is károsodnak, a hajszál vizet veszít, kiszárad, a hajvégek felrostozódnak, a haj törékennyé válhat. A strandok vizének klórja, a tengervíz sója ugyancsak rontja a haj minőségét.

A nyári hajápolás részben a károsodások megelőzésére, részben a már kialakult károsodások kezelésére irányul. A hajat erős napsütésben kendővel, kalappal védhetjük, illetve napfürdő után jó minőségű hajbalzsammal regenerálhatjuk.

Uszodában vagy a tengeri fürdőzés után mindig öblítsük le a klóros vagy sós vizet a hajról! Soha ne hagyjuk több napig összefogva a hajat! Hajmosás után a vizes hajat ne dörzsöljük a törölközővel, csak itassuk le a nedvességet róla! A balzsamot széles fogú fésűvel oszlassuk el a hajon!

A napsugarak hatására a fejbőr is károsodhat, ha nem fedi teljes mértékben a haj. Az UV-sugarak hatására “leég”, bőrpír jelentkezik, kiszárad, és a bőr alatti szövetek nedvességvesztése miatt a tápanyag utánpótlás is hiányt szenved.

Csökken a hajhagymákat tápláló tüszők alján lévő anyasejtek vér- és oxigénellátása. A védelmet ez esetben is a napkalap jelenti.

Ha törik vagy hullik a hajunk, ha fénytelen, nehezen fésülhető és gubancolódó, és nem sikerül a külső kezelésekkel 1-2 hét alatt rendbe hozni, jusson eszünkbe, hogy a haj és a fejbőr problémái a szervezet segélykérő jelzései , tehát a megoldást az alapbetegség feltárása és kezelése jelentheti.

Kis Éva
hajgyógyász, természetgyógyász, skalpdiagnoszta
06-30/754-5417
nicehajgyogyaszat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!