Nassolás cukorbetegen?
Először is el kell, hogy keserítsük: a hagyományos, agyoncukrozott és fehér liszttel készült sütikről valóban érdemes lemondania! Mindkét alapanyag a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartozik, tehát fogyasztásuk kezdetben hirtelen megemeli a vércukorszintet, majd 1-2 órával később alacsonyra zuhan a szintje. Ekkor tör rá az illetőre az éhség, a falásroham, s ha ez sokszor megismétlődik, a hasnyálmirigy kifárad, inzulinrezisztenciát, később pedig cukorbetegséget eredményezve.
A cél tehát, hogy olyan ételeket fogyasszunk, melyek lassan emelik meg a vércukorszintet, így kevesebb inzulint kell termelnie a hasnyálmirigynek ahhoz, hogy a glükóz a sejtekbe jusson.
Mire kell figyelnie ha nassolni szeretne?
Ne feledkezzen el a napi testmozgásról, mellyel ledolgozhatja az elfogyasztott kalóriákat, és jelentősen javíthatja egészségi állapotát!
Varga Dóra
dietetikus
Budai Endokrinközpont