Hogyan töltsük fel a kisgyermek vitaminraktárait?
Vitaminok nagyon sok élelmiszerben – például a gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben, olajos magvakban – megtalálhatók. A gyümölcsökben sok a C-vitamin, a gabonafélékben több B-vitamin található, a sütőtök és a spenót remek A-vitamin források, a levélzöldségek, saláták pedig sok folsavat és K-vitamint tartalmaznak. Az E-vitamin pótlására jó választás a dió, földimogyoró vagy a mandula, melyek telítetlen zsírsavakat is tartalmaznak.
Fontos, hogy a kisgyermek ne kapjon nagyon magas rosttartalmú ételeket, mert ezek csökkenthetik az ásványi anyagok – például a vas és a kalcium – felszívódását. A gyógyszertárakban számos gyermekvitamin kapható, melyeket a nagyobb gyermekek esetén bátran alkalmazhatunk. A picik vitaminellátását mindenképpen beszéljük meg a gyermekorvossal.
Kiemelt jelentőségű a D-vitamin pótlása, melyet 1 éves korig naponta adnunk kell, majd 3 éves korig ősztől tavasz végéig, hiszen nyáron a napsütés hatására a szervezetben kellő mennyiségben képződik. (anna.hu)
Dr. Makleit László
belgyógyász, gasztoenterológus szakorvos