Szervezetünk védekezőrendszerének erősítését kezdjük mikrobiológiai rendterápiával! Ennek során tisztítsuk meg szervezetünket, főként az emésztőrendszert a gombáktól, vírusoktól, baktériumoktól. Használjunk ehhez természetes készítményeket: a teafa- és a citrusfélék magjának (pl. grapefruitmag) olaját (megfelelő hígításban), a bodorrózsa teáját, a gyömbért és a hagymaféléket!
A növényi enzimek – például papayából, noniból, ananászból – szintén segíthetik az emésztést, a salaktalanítást.
Ugyanilyen fontos a bélflóra regenerálása probiotikus készítményekkel és magas rosttartalmú, emésztéstámogató étrenddel.
Immunrendszerünket bőséges folyadékfogyasztással is segíthetjük. Legyen ennek része a gyümölcslé: grapefruit, narancs, kivi, alma és sárgarépa frissen préselt és hígított levéből naponta 3-4-szer 2 decilitert fogyasszunk.
Emellett sokféle immunerősítő gyógynövénytea is rendelkezésünkre áll, például bíborszínű kasvirág, macskakarom, la pacho, rooibos, ginzeng, körömvirág, csipkebogyó, hársfa, legyezőfű, citromfű. Gyógynövényes – például zsályás, ánizsos – cukorkát is szopogathatunk, mely az esetleges köhögési ingert is enyhíti, csak arra ügyeljünk, hogy ne legyen bennük sok cukor.
A bőséges folyadékfogyasztáson, egészséges étkezésen és rendszeres testmozgáson kívül az alábbi, bárhol megvásárolható vitális anyagok segítségét is igénybe vehetjük:
● E-vitamin – a vírusok elsőként a nyálkahártyákat támadják meg, ott okoznak a szabad gyökök mennyiségének növekedése útján gyulladást, fokozott nyáktermelést, fájdalmat, köhögést. Az E-vitamin az egyik legfontosabb szabadgyök-fogó anyag, ennek köszönhetően hatékony a gyulladások elleni védelemben.
● A C-vitaminról már mindenki tudja, hogy immunrendszerünk egyik legfőbb üzemanyaga, különösen a természetes ölősejteket (TK-sejteket) aktiválja. A TK-sejtek a támadó vírusokat elpusztítják, és ezzel a fertőzés terjedését sakkban tartják. A C-vitamin erősíti a stresszel szembeni védelmet, ezzel is fokozza a szervezet ellenálló erejét. Ha kezd kitörni a nátha, akkor a C-vitamin-tartalmú gyümölcsök fogyasztását kiegészíthetjük napi 2000-4000 mg elhúzódó felszívódású C-vitaminnal is.
● Az echinacea (a bíbor kasvirág) leginkább az immunrendszer erősítésében jeleskedik. Frissen préselt levének legfőbb hatóanyaga rákötődik a vírusok és baktériumok felszínére, odavonzza a fehérvérsejteket, elősegítve ezzel a falósejtek munkáját. Visszatérő fertőzések, gyulladások, ekcémák, allergia, herpeszek megelőzésére és kiegészítő kezelésére ajánlható. Alkoholos oldatként, teaként vagy kapszula, tabletta formájában is fogyaszthatjuk.
● A noni gyümölcs hatóanyagai csíraölő, immunerősítő és roboráló hatással rendelkeznek. Alkalmazható allergiás betegségek, krónikusan visszatérő gyulladások kiegészítő kezelésére is. Napi 2-3×1 evőkanálnyit fogyasztunk gyümölcslével hígítva.
● A homoktövis érett, sárga bogyótermése rendkívül gazdag C- és más vitaminokban, ezek együtt erősítik az ellenálló képességet. Adaptogén, antioxidáns, sejtvédő, sebgyógyulást elősegítő hatású.
● A ginzeng adaptogén, immunmoduláló, tonizáló, de prevenciós célra is használható. Fogyasztható gyógytea, vizes-alkoholos kivonat és kapszula formájában is kúraszerűen: 3 hónap után 1–2 hét szünet javasolt. Nem ajánljuk várandósok, szoptató anyák, magas vérnyomásban és szívritmuszavarban szenvedők, asztmás és tüdőtágulásos betegek, valamint véralvadási zavarokkal küzdők számára.
● A shii take gomba egészségvédő hatása elsősorban szénhidrát-összetételében rejlik. Hatóanyagai gátolják a baktériumok és vírusok szaporodását, erősítik az immunrendszert. Amerikai és japán kutatások igazolták, hogy egyes vírusokkal szemben 70%-os védettséget biztosít. Hasonlóan jótékony a maytake, a cordyceps és a reishi gomba is.
● A macskakarom Dél-Amerika, főleg Peru őserdeiben honos. A népgyógyászatban az őserdők lakói elsősorban gyulladáscsökkentőként, fertőzések kezelésére és ízületi panaszok enyhítésére használták. Fő hatóanyagai különféle alkaloidok, melyek erőteljesen fokozzák a fehérvérsejtek termelődését, aktivitását és a fagocita-funkciót (idegensejtek, kórokozók, szennyeződések eltávolítását). A solernoi egyetemen elvégzett vizsgálatok a növény gyulladáscsökkentő, vírusölő és sejtburjánzást fékező hatását egyértelműen igazolták.
● A szibériai tajgagyökér Kínában és Oroszországban olyan vidékeken él, ahol a talaj különösen gazdag ásványokban. Fő hatóanyaga, az energotin nemcsak a stressztűrő képességet javítja, hanem az immunrendszert is erősíti – különösen a stressz okozta káros hatások ellen védve azt.
● A propolisz az aminosavak, vitaminok, ásványi anyagok és bioflavonoidok széles választékát tartalmazza, áldásos hatása leginkább ezeknek köszönhető. Immunerősítőként, megelőzésre fogyaszthatjuk rendszeresen, esténként kb. 20 cseppet. Betegség esetén felvihetjük az adagot napi 2-3×50 cseppre is.
● A cink és a szelén a jól működő immunrendszer legfontosabb alappillérei. Segítik az immunrendszert gyengítő méreg- és salakanyagok elszállítását, közömbösítését. Támogatják azon enzimek és egyéb sejtvédő anyagok működését, melyek a sejtek regenerálódásáért felelősek. A cink azért is felel, hogy idegen sejtek a normál testi sejteket ne támadhassák meg, és azon ne telepedhessenek meg, ne szaporodjanak el. Aktiválja az immunsejteket is, továbbá fokozza a boldogsághormonok termelődését, melyek viszont nélkülözhetetlenek a kiegyensúlyozott ellenálló képességhez. A szelén a glutathionperoxidase nevű enzim alkotója. Ez erélyes gyökfogó és a méregtelenítésben részt vevő anyag.
● A lizin esszenciális aminosav, mely gátolja azoknak a fehérjebontó enzimeknek a működését, amelyeket bizonyos vírusok (pl. herpesz, HPV) termeltetnek a sejttel a kötőszövet feloldása érdekében. A vírus így nem tud terjedni környezetében.
A felsoroltakat külön-külön is kipróbálhatjuk, leghatékonyabban azonban akkor segítenek, ha kombináltan alkalmazzuk őket, hiszen egymás hatását kölcsönösen erősítik.
Aki megelőzés céljából szeretné használni őket, annak kevesebb is elég lehet, ám ha már legyengült az ellenálló képessége, akkor sokkal hosszabb ideig és nagyobb adagokra lehet szüksége.
Szervezetünkben a sejtek regenerálódását gyorsíthatjuk, a szabad gyököket sokféle antioxidánssal semlegesíthetjük. Ilyenek például a növényi festékanyagok – a flavonoidok, polifenolok, resveratrol –, melyek forrása többek között a cékla, lila hagyma, vöröskáposzta, sárgarépa, sütőtök, fekete szőlő, vörösbor, tőzegáfonya, berkenye.
Ha enyhébb fertőzéseket sikeresen megelőzünk fentiek fogyasztásával, úgy elkerülhetővé válik a komolyabb bakteriális fertőzésekre adott antibiotikum kúra, ezzel megóvhatjuk bélflóránkat a károsodástól, annak minden kellemetlen emésztőrendszeri következményével együtt.
Emellett felhívom mindenki figyelmét: hallgasson a szervezetére, ha fáradt, túlhajszolt, kimerült, aludja ki jól magát! Ez nem lustaság, inkább a természetes terápia része.
Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
biológiai daganatkezelés, vitamin-infúziók,immunerősítés,
allergiák és intoleranciák, Lyme-kór, emésztési zavarok kezelése
Tel.: 06 (20) 588-28-10
www.balaicza.hu