Süssünk egészségeset!
Gesztenyés rakott palacsinta
Hozzávalók a palacsintához: 90 gramm gesztenyeliszt, 20 gramm tápióka keményítő, 10 gramm kókuszolaj, 6 db L-es méretű tojás, só, szénsavas ásványvíz.
A sütéshez: kókuszolaj.
A töltelékhez: 250 gramm darált, cukrozatlan gesztenye, 1 kávéskanál őrölt fahéj, kb. 1 dl kókuszkrém, kis üveg sárgabarackdzsem vagy más savanykás lekvár.
A csokoládémázhoz: 20 g agavészirup, 20 g kakaópor, 25 ml víz.
Elkészítése: a palacsinta hozzávalóit kézi habverővel alaposan összekeverjük, annyi szénsavas ásványvizet adunk hozzá, hogy sűrű legyen. Kókuszolajon nagyméretű, vékony palacsintákat sütünk. A gesztenyét a fahéjjal és a kókusz krémmel kézi robotgéppel krémesre keverjük. Előkészítünk egy nagyméretű tálat. Ráhelyezünk egy palacsintát, megkenjük egy kevés gesztenyekrémmel. Erre teszünk egy újabb palacsintát, megkenjük sárgabarackdzsemmel. A rétegezést addig folytatjuk, míg el nem fogynak a hozzávalók. A máz hozzávalóit csomómentesre keverjük, ha szükséges még egy kevés vizet adhatunk hozzá. A legfelső palacsintára kenjük a mázat, ízlés szerint díszítjük, majd a desszertet néhány órára hűtőbe tesszük. Szeletekre vágva kínáljuk. Jó étvágyat kívánunk!
Elkészítése: a száraz alapanyagokat összekeverjük a fűszerekkel. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját habosra keverjük az eritritollal, hozzácsorgatjuk a kókuszolajat, majd beledolgozzuk a száraz hozzávalókat, a citrom héját, levét, a tojáshabot és a gyümölcsök felét. A tésztát kb. 20×25 cm-es, sütőpapírral kibélelt formába öntjük, a tetejére szórjuk a maradék gyümölcsöt. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. A süteményt kihűtjük, lágyan megszórjuk eritritol porral. Fagylalttal, csokoládészósszal vagy felvert tejszínhabbal kínáljuk.
Almás, dióhabos pite
A dióhabhoz: 3 db L-es tojás szétválasztva, 150 g pirított, darált dió, 3 evőkanál nyírfacukor, csipet só, ½ kávéskanál őrölt fahéj, ½ citrom reszelt héja. Szükséges még: sárgabarackdzsem.
Elkészítése: a tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fél órára hűtőbe tesszük, majd a kókuszolajjal kikent formába egyengetjük, villával megböködjük és megkenjük sárgabarackdzsemmel. Hűtőbe tesszük, míg a tölteléket elkészítjük. Az almát a fahéjjal, a citromhéjjal és a nyírfacukorral félig megpároljuk, kihűtjük. Az aszalt szilvával együtt a tésztára simítjuk. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a nyírfacukorral fehéredésig keverjük. Beledolgozzuk a darált diót, a fahéjat és óvatosan a tojásfehérje habot. A dióhabot az alma tetejére halmozzuk. A pitét 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, szeleteljük.
Forrás: ParaMedica EgészségMagazin