Keresés
Close this search box.

Sport – a mozgékonyság, a rugalmas ízületek őrzője

//

Se a tél végi hideg idő, se az esetleges ízületi fájdalom nem ad felmentést az egészséget védő, állóképességet és mozgékonyságot fenntartó, csontritkulást fékező rendszeres testmozgás alól. A túl sok pihenés, fotelben a tv előtt ücsörgés elgyengítheti az izmokat, ami fokozhatja az esetleges mozgásszervi panaszokat.

Miért sportoljunk?

Sport – a mozgékonyság, a rugalmas ízületek őrzője

Fáj a térdem! Szinte ez a leggyakoribb mozgásszervi panasz, illetve idősebbek körében a leggyakoribb kifogás a sport, a rendszeres testmozgás elkerülése, „megúszása” érdekében. Íme, néhány hasznos tanács, hogy mit tegyünk és mit ne, ha szeretnénk megelőzni vagy enyhíteni mozgásszervi panaszainkat.

1. Ne pihenjünk túl sokat! A mozgásszegény életmód hátrányos az ízületek számára. Kövessük a szakorvos vagy a gyógytornász által összeállított mozgásprogramot!

2. Végezzünk kardio- és izomfejlesztő mozgást is! A kardiomozgás megerősíti a térd körüli izmokat és fenntartja a flexibilitást, ahogyan a megfelelő izomerősítő és nyújtógyakorlatok is. Remek kardioedzést jelenthet a séta, az úszás, a vízi aerobik vagy az elliptikus tréneren végzett mozgás – ezek kímélik a térdízületet is.

3. Ne terheljük túl az ízületeket! Bizonyos mozgásformák óriási terhet jelentenek a térdízületeknek, mint például a kemény talajon való futás, az ugrás vagy az ugrálással járó sportok, illetve például a súlyemelés, mely akut fájdalom esetén nem végezhető.

4. Próbáljuk ki a lökéshullámot! Térdfájdalomnál jó hatásúak a mesterségesen létrehozott hullámok, vagyis a lökéshullámok, melyek beindítják a test öngyógyító mechanizmusait, élénkítik a vérkeringést és az anyagcserét, fokozatosan regenerálják a szöveteket.

5. Válasszunk modern gyógymódokat! A térd és egyéb ízületi fájdalmak gyakori oka a porckopás, mely nem gyógyul meg magától. E téren nagy segítséget jelenthet a hialuronsav és az orvosi kollagén injekciós terápia, valamint a porc újjáépítését serkentő injekció, mellyel a növekedési faktorokat tartalmazó vérlemezkékben gazdag saját vérplazmát injektálunk az ízületbe.

Dr. Páll Zoltán
sebész, traumatológus, sportorvos
Budai Fájdalomközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!