Keresés
Close this search box.

Gyenge immunrendszer, erősödő allergiák, járványveszély – mit tegyek?

//

Az idei évet sok szempontból átírta a koronavírus-járvány, de az allergének nem várnak, nem kerülnek el bennünket idén sem! Változik-e az allergiák kezelése a vírushelyzetre tekintettel?

Gyenge immunrendszer, erősödő allergiák, járványveszély
– mit tegyek?

A „bezártságban” töltött tavaszi hónapok alatt fokozódtak a lakáson belüli allergénektől, poratkáktól szenvedők allergiás tünetei. Ha úgy érzik, hogy nem elegendő a korábban alkalmazott kezelés, illetve a még alaposabb takarítás, akkor forduljanak tanácsért kezelőorvosukhoz!

A pollenterhelés is egyre fokozódik, a tünetek a szeles időjárás miatt most gyakrabban, intenzívebben jelentkeznek.

Hevességét azonban nemcsak az allergén növény pollenjének levegőben mért koncentrációja befolyásolja, hanem az egyéni érzékenység és a stressz, mint jelentős faktor. Kutatások igazolják, hogy a stressz fokozza az allergiás tüneteket, így felmerülhet, hogy változtatni kell a korábban hatásosnak ítélt kezelésen.

A jelenlegi helyzet valóban több okból is stresszt jelent, s ha az allergiás tünetek a kezelés ellenére nem enyhülnek, ez is lehet a háttérben. Az allergiás tünetek kezelésére használt antihisztamin készítmények a vírusveszély ideje alatt is nyugodtan szedhetők, mivel nem nyomják el az immunrendszer működését, nem teszik a szervezetünket védtelenebbé a kórokozóval szemben.

A korábbi karantén időszakban valóban fontos volt, hogy otthon maradjunk, de nem tudjuk, hogy jön-e második hullám, így az allergiás tünetek megfelelő kezelését nem szabad tovább halogatni.

Az elhúzódó orrdugulás miatt krónikus arcüreggyulladás alakulhat ki, ami hosszú távon az immunrendszer gyengüléséhez, a gyulladt orrnyálkahártya pedig a fertőzésekkel szembeni védelem csökkenéséhez vezethet. Így ne várjunk, az allergiás tüneteket mindenképp kezelni kell! Ebben az időszakban sokak számára fontos, hogy személyes találkozó és vizsgálat helyett távkonzultáció formájában kapjanak segítséget.

Dr. Moric Krisztina
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!