A gyümölcsök és zöldségek nem csak a vitaminok miatt fontosak!
A flavonoidok olyan növényekben termelődő szerves vegyületek, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani. Nevüket a latin „flavus” (sárga) szóból kapták, lévén az ide sorolható anyagok zöme sárga színű. A virágzat flavonoidtartalma miatt elnyeli a napból érkező UV-sugarakat.
Felfedezésüket Szent-Györgyi Albertnek és Rusznyák Istvánnak köszönhetjük, akik 1936-bancitrusfélékből mutatták ki az első flavonoidokat. Jelenleg több mint 8000 féle flavonoidot ismerünk, ezeket tekintjük a legerősebb antioxidánsoknak, megelőzve ezzel többek között a C-, illetve az E-vitamint.
Antioxidánsok révén a flavonoidok védik sejtjeinket a káros környezeti és biológiai hatásokkal szemben, gátolhatják a degeneratív sejtek növekedését, szaporodását, csökkenthetik azok életciklusát. Erősítik a hajszálereket, javítják az érfalak rugalmasságát, áteresztőképességét, fékezhetik az érelmeszesedést, a véralvadást, kedvezően hatnak a trigliceridszintre és a vérnyomásra.
A kutatók a flavonoidokban látják a sokat emlegetett francia paradoxon megoldását is: az alapvetően sok sajtot, növényi és állati zsiradékot tartalmazó francia étrend mellett a franciák szív- és érrendszeri megbetegedéseinek, halálozásainak aránya jelentősen alacsonyabb, mint a környező, kevesebb telített zsírt fogyasztó nemzetek esetében. A megoldást a szakemberek a francia étrend szerves részét képező vörösborok rendszeres fogyasztásában látják, melyek magas flavonoidtartalmukkal nemhogy szinten tartják, de csökkentik a kardiovaszkuláris eredetű megbetegedések és halálozások arányát.
Ugyancsak a gyümölcsökben és a zöldségekben fellelhető népszerű flavonoid a quercetin (kvercetin), mely felfedezése óta, és a hozzá kapcsolódó laboratóriumi vizsgálatok eredményeként komoly hírnevet szerzett, sokoldalú, igen hatékony vegyületként vált ismertté.
A quercetin a növények leveleiben vagy virágában fordul elő, de például a fehér hagyma quercetintartalma is igen jelentős, amelyet csupán az áfonya tud felülmúlni a maga 154 mg/100 g-os értékével.
A vörösborban is megtalálható quercetin az egyik legerősebb hatású anyag lehet – a rezveratrol mellett – a degeneratív folyamatok megelőzése és gátolása terén.
Flavonoid révén természetesen a quercetin is hatással van az immunrendszerre: előnyösen befolyásolja az immunsejtek alapvető funkcionális tulajdonságait, működésük hatékonyságát, ami több tanulmány és vizsgálat szerint – többek közt – allergiák esetén is tapasztalható.
A vörösbor tehát nemcsak rezveratrol, hanem quercetintartalmának is köszönheti a szív állapotára, működésére, a vérnyomásra és a keringési rendszerre kifejtett jótékony hatását.
Szabó László
hatóanyag-szakértő