Kerti party 2020
A kerti party elmaradhatatlan sikerfogásai a finom fűszerekkel vagy ízletes szószokban pácolt, majd grillezett húsok, halak – s épp ezek okozhatnak gondot például a hisztaminintoleranciás vendégeknek, akiknél a füstölt húsok és egyek fűszerek sajnos „tiltólistán” vannak.
Miért nem ehetik ezeket?
A probléma megértéséhez érdemes tudnunk, hogy hisztaminintolerancia esetén a szervezet nem képes megfelelően lebontani a felszabaduló és/vagy szervezetbe jutó hisztamint. Ennek oka a hisztamin lebontásáért felelős DAO enzim csökkent termelődése. A hisztaminintolerancia diétával (és alkalmanként enzimpótlással) kezelhető. A diéta igen összetett, több élelmiszer – többek közt bizonyos gabonafélék, tejtermékek, zöldségek, húsok, halfélék, fűszerek és italok – kizárására is szükség lehet.
Hal: csak frissen vagy fagyasztva!
Grill alapanyagként, a húsok és a halak beszerzése során igyekezzünk minél frissebb árut vásárolni, ugyanis ami sokat állt, abban felszaporodhat a hisztamin. Mivel a halak igen romlandók (a magas fehérjetartalom miatt), még könnyebben keletkezik bennük hisztamin, így ha csak 1-2 órát állt, az is problémás lehet. Halak esetében – ha szabad levegőn tárolják – a baktériumok is előbb kezdik el lebontani, előbb keletkezik bennük hisztamin.
Halakat ezért inkább frissen fagyasztott, vákuumcsomagolt formában vásároljunk, a fagyasztóládából az alul lévőket (kevésbé kiolvadtakat) válasszuk. De a frissen, szemünk láttára kihorgászott hallal sem lövünk mellé. Hazaszállítás, további tárolás során ügyeljünk rá, hogy minél kevesebbet álljon a szatyorban, kocsiban, konyhapulton.
Halak közül hisztaminérzékenység esetén kerülni kell a füstölt halak, rákok, kagylók és egyéb tengeri gerinctelenek, valamint a halkészítmények (pl. pástétomok) fogyasztását!
Otthon mielőbb tegyük be őket a hűtőbe, fagyasztóba! A hűtőben maximum 1 napot álljon a hús, majd készítsük el és fogyasszuk is el!
Grillezéshez, a húsok ízesítéséhez amúgy is alkalmazunk fűszeres olajat, szószokat. Nagyon fontos, hogy ezek mindenképpen lepjék el a húst, mert az olaj – védőrétegként – megakadályozza, hogy a levegővel (és mikrobákkal) érintkezzen a hús felülete!
A hisztaminérzékenyek a húsok közül kerüljék az erősen pácolt, szárított, füstölt (felvágottak, kolbászfélék, krémek és pástétomok) húskészítményeket és a nem frissen, hanem előre ledarált húst!
Mivel fűszerezzünk?
A bolti, adalékanyaggal, tartósítószerrel teli fűszerkeverékek, húsleveskockák és a mindezeket tartalmazó konzervek, készételek egyértelműen „ tiltólistásak” a hisztaminérzékenyek számára. Azonban a „natúr”, „mono” fűszerek változatos felhasználása, kombinálása az egyes húsféleségekkel sok lehetőséget nyújt a kísérletezésre.
Vigyázni kell a chilivel, paprikával, pirospaprikával, mustárral, a magas illóolaj-tartalmú hagymafélékkel, de sokak számára kis mennyiségben nem okoznak problémát.
Fontos megjegyeznünk, hogy a fahéj és a szegfűszeg kis mennyiségben használható a hisztaminszegény étrendben is, de erős allergizáló hatásuk miatt egyeseknél tüneteket válthat ki.
Diéta: csak személyre szabottan!
Mivel a hisztaminérzékenység mértéke egyénenként jelentős eltérést mutathat, a diéta szigorúsága is ennek megfelelően – egyéni tolerancia függvényében – eltérő lehet. Nincs olyan étrend, amely mindenkinél egyformán beválna, hiszen az egyes ételekre adott reakció függ attól, hogy milyen mértékben csökkent a hisztaminlebontó enzim termelődése, de befolyásolhatja a stressz és a hormonális állapot is.
Érdemes tehát megkérdezni ilyen panasszal érintett vendégünket, hogy mit készíthetünk számára, amit panaszmentesen elfogyaszthat. A tartós tünetmentesség biztosítása érdekében a hisztaminérzékenyeknek amúgy is elengedhetetlen, hogy saját állapotukhoz igazodó, egyben a szervezetük számára szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrendet kövessék, amiben dietetikus segítségét is kérhetik.
Szarka Dorottya
dietetikus