Keresés
Close this search box.

Hogyan lassíthatnánk az „idő kerekét”?

//

Bárki számára elérhető a fiatalosabb, frissebb, szebb bőr, aki megfogadja tanácsaimat!

Hogyan lassíthatnánk az
„idő kerekét”?

Tapasztalhatjuk, hogy a bőr szerkezete nemcsak a külső környezeti hatásoktól, hanem az életkorral együtt is jelentősen változik. Gyermekkorban bőrünk lágy, rugalmas és nagy mennyiségű hyaluronsavat tartalmaz. A serdülőkori hormonális változások hatására zsírosabbá válik, később állapota normalizálódik, majd az életkor előrehaladtával az üdeséget biztosító enzimek termelődése csökken, a bőr elvékonyodik, szárazabbá válik, ráncok jelennek meg rajta, s egyre több törődést igényel, melyet meg is érdemel!

Bőrünk képezi ugyanis a szervezet elsődleges védelmi vonalát a kórokozókkal szemben. Felső rétege, az epidermisz a szaruréteg folytonos megújításáért felel, az irha (dermisz) a rugalmasságot biztosítja, a bőralja (hypodermisz) feladata a hőszigetelés, a fizikai hatások csillapítása.

Több fontos, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen folyamat zajlik a bőrben, ezek sajnos hozzájárulnak elöregedéséhez is:

E funkciók hibátlan működéséhez nélkülözhetetlen az egészséges bőr.

A bőr legnagyobb részét az irha alkotja, melynek közel 70%-a rostszerű anyag: kollagén. Hidratáltságát a hyaluronsav biztosítja, méghozzá oly mértékben, hogy az irha nagy részét ezáltal víz alkotja, mely a teljes testben elraktározott víztömeg 15-18%-át jelenti. A bőr megfelelő működéséhez tehát elengedhetetlen a nedvességet biztosító hyaluronsav pótlása.

Talán senki nem gondolná, de a kisebb ráncok kialakulása már a húszas-harmincas években elkezdődik, és általában ötven év felett válik igazán látványossá. E folyamathoz több tényező is hozzájárul:

A külső környezeti hatások közül leginkább a napfény UV-A tartománya károsítja a bőrt, bánjunk tehát óvatosan a napozással és a szoláriummal!

A dohányzás önmagában is fokozza a ráncok korai megjelenését, mivel lassítja a kollagén-termelést és rontja a C-vitamin felszívódását, ami pedig a kollagéntermelés fontos alkotóeleme.

A stresszes életmód és a kevés alvás szintén hozzájárul a ráncok megjelenéséhez.

A vitaminszegény táplálkozás és a kevés folyadék fogyasztása mellett bőrünk látványosabban öregszik.

A normál bőrfelszíni flóra felborulása, a bőr pH lúgos irányba tolódása szintén öregíti a bőrt.

Szerepet játszik még a genetika, az örökölt bőrtípus, a hormonális állapot és különböző betegségek is.

Az igazán előrelátó nők és az önmagukra igényes férfiak tehát már idejekorán, az első kisebb ráncok megjelenésekor vagy még mielőtt megereszkedne a bőrük, megkezdik annak gondos ápolását, fiatalító kezelését.

Arctisztítás

Lefekvés előtt kihagyhatatlan lépés az arctisztítás, ugyanis a napi szennyeződések, a baktériumok, a maradék smink irritálhatják a bőrt, eltömíthetik a pórusokat, pattanásokat, gyulladt piros foltokat okozhatnak. Mivel 40 éves kor fölött csökken a bőr faggyútermelése, reggelente nem szükséges a szárító hatású arctisztítás.

Életkortól függetlenül, évszakonként legalább egyszer ajánlatos részt venni egy profi kozmetikai arctisztításon.

A-vitamin és Omega-3

Szemmel látható, hogy a száraz bőr fénytelenebb, idősebbnek látszik, emiatt speciális táplálást igényel. Az A-vitamin csökkenti a szárazságból eredő apró ráncokat és javít a bőr feszességén, ezért sok arcápoló készítményt dúsítanak vele. A-vitaminban, pontosabban béta-karotinban gazdag táplálékok: a sárgarépa, brokkoli, zeller, áfonya, kelkáposzta, paraj, sütőtök, petrezselyem, máj és a tengeri halak.

Az Omega-3 nemcsak „okosabbá”, de szebbé is tesz, ugyanis hozzájárul a bőr hidratáltságához, feszességéhez is. Fogyasszuk tehát tengeri halak, lenmagolaj vagy táplálék-kiegészítő formájában.

Stressz és gyulladás

Egyes kutatások szerint a tartósan jelenlévő érzelmi hullámvölgyek akár 5 évvel idősebbnek mutatják a bőrt, mint a valós életkor. Az állandó szorongás ugyanis növeli a kortizol hormon szintjét, ami gyulladásokhoz vezethet, és csökkenti a kollagén termelődését. Ennek hatására bőrpír alakulhat ki, megjelenhetnek az aknék, a bőr petyhüdtebbnek, a szem táskásnak tűnhet. A gyulladás csökkentésére érdemes antioxidánsokban gazdag élelmiszereket – például bogyós gyümölcsöket, citrusféléket – fogyasztani. A stressz kezelésében számos módszer segíthet a meditációtól a jógáig vagy az aromaterápiáig.

A bőr idő előtti öregedéséhez az arc mimikája és rossz szokásaink is hozzájárulnak. Jó hír, hogy – tapasztalataim szerint – ha a biológiai életkor fiatalabb, mint ahogy kinéz a bőr, akkor a folyamat még visszafordítható lehet! A pontos bőrdiagnosztika után személyre szabottan választhatunk a mélyhámlasztástól az ultrahangos, rádiófrekvenciás vagy plazmalámpás kezelésekig sokféle fiatalító módszert.

Meggyőző tapasztalataink vannak arról, hogy ha rendszeresen karbantartjuk a bőrünket, az idősödés látható jelei jelentősen csökkenthetők, a fiatalosság sokáig megőrizhető.

A manuális kezelések, hatóanyagos masszázsok is remekül frissítik, fiatalítják a bőrt. A készen beszerezhető krémek és maszkok mellett különösen eredményesnek találom antioxidánsokban, flavonoidokban és vitaminokban gazdag tiszta növényi olajokat. Típustól függően fertőtlenítő, tápláló, sejtvédő, restrukturáló és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Könnyen felszívódnak, hatóanyagaik nemcsak a bőrt, de a körmöket is táplálják.

Illóolajok közül a geránium, jázmin, kamilla, levendula, szantálfa és az ylang-ylang is jótékony hatású lehet. A felhasználni kívánt illóolajokhoz virágvizeket, rügykivonatokat adva tovább növelhetjük a kezelés eredményességét.

Peterman Krisztina
gyógykozmetikus mester
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!