Keresés
Close this search box.

Gyógyító „csodabogyók”

//

Erdőn-mezőn járva ritkán jut eszünkbe, hogy micsoda kincset rejtenek az erdőszélen szerényen megbúvó kisebb nagyobb bokrok apró kék és fekete bogyói. Kertünkben is gyakran csak a hátsó sarok megtűrt lakói ott, ahol az árnyékban már semmi sem nő. Rögtön megváltozik a véleményünk, ha megismerjük gyógyító csodájukat, s a tavaszi ültetés, kertészkedés során talán megajándékozzuk velük kertünket és önmagunkat, hogy méltóbb helyet kapjanak mindennapi étkezésünkben és életünkben.

Fekete áfonya
Sok neomirtillint, úgynevezett „növényi inzulint” tartalmaz, valamint olyan karotinoid vegyületeket, melyek javítják az éjszakai látást. Fogyasztása javasolható diabetes, felső légúti megbetegedések, húgyúti problémák, reuma, bélhurut, ekcéma, pszoriázis, epe és vérnyomásproblémák esetén. Ízletes lekvár, szörp és bor készíthető belőle. Bora erősítő hatású, míg „gyógy-pálinkáját” szájüregi- és fogínygyulladás esetén is fogyasztják. Baktériumölő tulajdonságokkal is rendelkezik.

Vörös áfonya
Népgyógyászati tapasztalatok szerint kiválóan alkalmazható klimaxos idegrendszeri és reumás panaszokra, tuberkulózisra, húgyúti fertőzésekre, keringésjavító hatású, erősíti az érfalakat, fokozza a szervezet ellenálló képességét. Diabetes esetén csökkenti a vércukrot. Segít a gyermekek éjszaki vizelettartási problémáinak megoldásában. Vesekő képződési hajlam esetén nem ajánlott.

Kökény
A kökény fontos ellagsav (EA) forrás. Az ellagsav egy daganatmegelőző, anticarcinogén hatású anyag. Kísérletileg igazolt, hogy az EA étrendi adagolása jelentősen csökkenti az áttétek kialakulásának kockázatát. A kökény fogyasztható továbbá roborálóként betegségek után, anyagcsere-szabályozó hatása reumánál is érvényesül, általános immunerősítő. A népgyógyászat kúraszerűen sárgaság és aranyér kezelésére is javasolja.

Homoktövis
A reformétrend kiegészítőjeként, kúraszerűen fogyasztva – különösen hajszolt életmódban – hozzájárul a fizikai és szellemi teljesítőképesség megőrzéséhez, a szervezet ellenálló képességének növeléséhez. Sportolóknak különösen előnyös.

Piros szőlő héja
A pirosszőlő-héj hatóanyagai áthatolnak a sejthártyán, s így fejtik ki antioxidáns hatásukat. Még a vér-agy gáton is képesek átjutni, így az agysejteket is megvédik a szabad gyökök roncsoló hatásától. Hatóanyagai csökkentik a szívinfarktus és a szélütés veszélyét, erősítik a hajszálereket, fokozzák a véráramlást. Emiatt igen hatásosak érrendszeri megbetegedésekben (pl. visszértágulat és érszűkület esetén). Enyhítik a cukorbetegség szövődményeként kialakult idegkárosodás tüneteit: a végtagokban érezhető zsibbadó, bizsergő érzést.
A pirosszőlő-héjat szembetegségek megelőzésére, sárgafolt sorvadás és szürke hályog ellen is gyakran ajánlják, sőt azoknak is, akik sokat ülnek a számítógép képernyője előtt. Orvosok a pirosszőlő-héjnak rákellenes hatást is tulajdonítanak. Hatóanyagai antioxidánsként védenek a sejtek genetikai anyagát érő káros hatások ellen.
A pirosszőlő-héj hatóanyaga enyhíti az allergiás tüneteket, mivel gátolja az allergiás tüneteket okozó vegyületek (pl. hisztamin) termelődését. Kötőszöveti betegségek (pl. reumatoid arthritis) kiegészítő kezelésére is alkalmas, mivel védi és erősíti a bőrben lévő kollagént.

Fekete berkenye
A feketeberkenye a gyümölcsök és bogyósok közül a legmagasabb P-vitamin (rutin, citrin, heszperidin) tartalommal rendelkezik, így csökkenti a vér koleszterinszintjét, fenntartja a véredények falainak rugalmasságát, és azok normális áthatolhatóságát, megelőzve azok meszesedését. Magas vérnyomás esetén ugyancsak ajánlott. Pektin anyagai méregtelenítenek, megkötik és eltávolítják a szervezetből a radioaktív stronciumot és kobaltot. Oxikumarin, P- és K1-vitamin tartalma segíti a normális véralvadást, így előnyös erős vérzések, illetve sugárkezelések esetén.

Fekete ribiszke
Megfigyelések szerint a tömény fekete ribiszkelé-kúra jó hatású az epeváladék és a gyomorsav képzésére, az epeköves betegek állapota szembetűnően javul tőle. Csökkenti a szervezet elsavasodását, krónikus vesegyulladásban megszűnteti a görcsös állapotot. A fekete ribiszke levének gyógyhatását szív- és tüdőelégtelenségekben, arterioszklerózisban és hipertóniában szenvedő betegnél is megfigyelték. Emellett gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatása is van. Vas, mangán és réz tartalma növeli a vörösvérsejtek és a vérfestő anyagok (hemoglobin) mennyiségét a szervezetben. Ásványi sói, különösen a foszfor, helyreállítják az izmok energetikai tartalékait, megszüntetik a fáradtságérzetet. E tulajdonságát sportolók, pilóták és gépkocsivezetők egyaránt hasznosítják.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!