Keresés
Close this search box.

Trópusi csoda – A keserű dinnye

//

A keserű dinnye (más néven balzsamkörte) egy trópusi gyógyító zöldségféle, amely leginkább az uborkára vagy még inkább a tökre emlékeztet. Érett termésének külseje sárgás-narancsmintás, míg húsa világos zöldes-sárga színű.

Dél- és Észak-Amerikában, Ázsiában, illetve Afrikában igen elterjedt, ezeken a kontinenseken a népélelmezés fontos részét képezi. Fogyasztják főzelékként, levesként (amely a mi karalábé levesünkhöz hasonlít, csak nevéhez méltóan kissé kesernyés ízű), ezen kívül számos egyéb elkészítési formája is ismert.

A keserű dinnyét, illetve különböző kivonatait jótékony hatásai miatt nagyon régóta alkalmazzák hagyományos népi gyógymódként. Hasonlóan a többi természetes eredetű népi gyógyszerhez – országonként változóan – többféle betegség gyógyítására használták és használják még ma is. Hatásai között azonban mindenütt szerepel a vér cukorszintjének csökkentése, illetve a cukorháztartás optimalizálása, ugyancsak köztudott koleszterin- és triglicerid-szint csökkentő tulajdonsága is. Hatékonyságáról jelenleg a vírusfertőzéses betegségek körében folynak tudományos vizsgálatok. A keserű dinnye gyógyhatása a tradicionális kínai gyógyászatban ugyancsak igen régóta ismert.

A keserű dinnyét – mint ételkülönlegességet – Európában is régóta ismerik, ám hatóanyagai csak az utóbbi évtizedekben váltak a tudományos vizsgálatok tárgyává. Megállapították, hogy jótékony hatásaiért egy flavonoid típusú vegyület, illetve vegyületcsoport a „charantin” felelős. A növényben ez az anyag csak néhány tized százalékban fordul elő, azonban a termés húsából sikerült egy speciális eljárással 10% feletti charantin tartalmú kivonatot előállítani, amely kapszulázható. A kivonatból már egy gramm körüli mennyiség elegendő a kívánt eredmény eléréséhez. A tisztán növényi eredetű anyagból már egy hónapos kúra jelentősen hozzájárul a szervezet ideális cukorszintjének eléréséhez.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!