Keresés
Close this search box.

EPE, sok tünet, közös ok

//

A nők közel kétszeres gyakorisággal panaszkodnak epebántalmakra, ennek oka valószínűleg a női hormonális rendszerben keresendő. Az epe működési zavarai igen változatos, egymással látszólag össze nem függő panaszokat okozhatnak. Ugyan ki gondolna az epéjére egy szűnni nem akaró, éles fejfájás, légszomj, fülzúgás vagy éppen száraz bőre kapcsán?

Talán furcsán hangzik, de az epe működési zavara, akár közvetett módon is, de szervezetünk minden egyes sejtjére hatással van. Ennek összefüggéseit megismerve azonnal világossá válik a tünetek közötti logikus kapcsolat.

A legárulkodóbb tünet a zsíros, tojásos, tejfölös ételek okozta puffadás, amely súlyosabb esetben migrénes fejfájással kísért görcsös állapotig is fokozódhat, és általában egy kiadós hányással zárul, amikor láthatóan epeváladék is ürül. Az említett táplálékok összehúzódásra és ürülésre késztetnék az epehólyagot, ám ha ez valamilyen okból gátolt (pl. az epevezető krónikus gyulladása miatt beszűkült járat, epehomok, epekő, ciszta, tályog, s ezek kevert formációi), akkor a folyamat görcsbe torkollik. Ehhez társulhat a jobb bordaív körüli, és a jobb vállbúbon, illetve a jobb lapocka alatt jelentkező fájdalom, amely egészen a mozgás-korlátozottságig fokozódhat.

Szintén jellemző a keserű íz a szájban, a sárgás lepedék a nyelven, amely a nyelv, mint mikro-rendszer működésével függ össze.

A nehezített légzés, légszomj, kényszerű ásítozás, sóhajtozás oka az, hogy az epe miatti puffadás aránytalanul feltolja a rekeszizmot, amely nyomást gyakorol a szívre és a tüdőre, s ez közvetve átmeneti oxigénhiányos állapotot idéz elő. Az ásítozás egyébként az agy oxigénhiányos állapotának biztos jele.

Igen gyakori panasz a jobb oldali „féloldalas” fejfájás, amely a halántéktól kiterjedhet a nyakra és a vállövre is. A hagyományos kínai orvoslás szerint az epehólyag meridián a szemzugból ered, a homlok és a halánték érintésével, a nyakszirten áthaladva, a vállon, az oldalakon, majd a lábszár külső részén éri el végpontját a láb negyedik ujján. A fájdalmat, görcsöt igen hamar, gyakran másodpercek alatt oldhatjuk a jobb térd alatt, a szárkapocs csont nyakának intenzív masszírozásával. Ugyancsak az epe-meridián funkcionális zavara ad magyarázatot a furcsa, eltérő hőérzetre, mely a jobb lábfejben hidegként, a lábikra belső felén pedig meleg érzetként tapasztalható.

A száraz bőr (főleg a lábszárakon), az egész bőr alatti kötőszövet, zsírszövet rugalmatlansága, s ennek következtében az arcon látható fokozott ráncosodás ugyancsak lehet epe-eredetű. Közismert ugyanis az epesavak szerepe a zsíremésztésben, a zsír anyagcserében, bár az ún. citrát-kör sokat kompenzál, ám a következmények mégis szemmel láthatók. A bőr sárgás elszíneződése, a szemfehérje besárgulása, illetve a vizelet színének sörbarnává változása az epe tartós ürülési képtelenségével hozható összefüggésbe.

A jó epeműködés a zsírban oldódó vitaminok hasznosulása szempontjából is kiemelkedően fontos. Így a hámvédő hatású A-vitamin hiánya befolyásolja mind a bőr, mind a szem, állapotát, tehát a látást is. A D-vitamin szintézis zavara csontosodási problémákat eredményezhet, míg az F-vitamin hiánya a szervezet kapilláris keringését rontja.

A K-vitamin a normális véralvadáshoz szükséges, míg az E-vitamin felszívódási zavara a szervezetet szaporodás-biológiai szempontból érinti, továbbá a sejtlégzést is ronthatja. (Megjegyzem, hogy a szakirodalom összefüggést talált a fülzúgás és az epezavarok között is.)

Epeproblémák miatt a vékonybél érintett szakaszában felborulhat a mikrobiológiai egyensúly, ez esetben a nyirokcsomók duzzanatát az immunrendszer fokozott reakciója magyarázza. A világos, zsíros felszínű széklet, a főként a késő esti órákban jelentkező krónikus görcsösség az epe ürülési zavarára, besűrűsödésére, epehomok, később kő képződésére, az epevezető elzáródására, illetve a patkóbél gyulladására utalhat. Ilyenkor az epe egyrészt visszaszorul a májba, másrészt kitágul az epehólyag, de az epe a gyomorban is megjelenthet. A tartós epezavarok, az elhanyagolt epekő, a szükséges sebészeti megoldás elodázása a hasnyálmirigyre is beláthatatlan következményekkel lehet. Statisztikai adatok igazolják a nem megfelelően kezelt epepanaszok és egyes daganatféleségek közötti ok okozati összefüggést.

Fenti áttekintésünkből belátható, hogy szervezetünk számtalan, igen változatos, gyakran fájdalmas tünet formájában jelzi, hogy epénk több törődést igényel. Ezt figyelmen kívül hagyni nemcsak könnyelműség, de veszélyes felelőtlenség is. Fenti panaszokat észlelve, mielőbb konzultáljunk megfelelő szakemberrel a szükséges teendőket illetően.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!