Keresés
Close this search box.

Gyógyító szerelem, társ és gyermek

//

A család a legrégebbi intézmény a Földön. Biztos hátteret nyújt egész életünk során, egyben támaszt jelent életünk nehézségeinek megoldásában vagy elviselésében. A boldog család a biztonság és a bizalom menedéke.

A felnőtteknek is nagy szükségük van az otthon melegére, de ez a gyermekekre még inkább igaz. Kell nekik egy hely, ahol nem ítélik el cselekedeteiket, ahol megértik őket, s érezhetik, hogy megvédik őket a külvilág „támadásaival” szemben, bárki és bármi ellen. Az összetartó családoknál a környezetben élők tudják, hogy ha egy családtagot megbántanak, akkor az egész családdal találják magukat szemben. Lehet, hogy aztán otthon, a négy fal között megbeszélik a történteket, de kifelé egységet alkotnak. Egy összetartó család minden egyes tagja könnyebben birkózik meg a nehézségekkel.

A „gyógyító család” eszményét sokan és sokszor leírták már, és ennek realitását, tényleges megvalósulását hétköznapi életünkben számtalan példa igazolja. A súlyos beteg könnyebben erőre kap, nagyobb a túlélés, a gyorsabb gyógyulás esélye, ha ágya mellett családtagjai jelen vannak gondoskodásukkal, biztató szavukkal. Egészségünk nagyban függ belső harmóniánktól, melynek egyik fontos feltétele a nyugodt, békés, szeretetteljes családi környezet, amely nem csupán hangulatjavító, de konkrét gyógyító, immunerősítő, védekező rendszerünket felvértező, stimuláló hatása van. Köztudott például, hogy a nevetés endorfint termel, ami egy természetes fájdalomcsillapító, immunerősítő anyag.

Sajnos mindannyian láttunk már példát ennek az ellenkezőjére is, amikor egy megromlott párkapcsolat, a rossz családi légkör tönkreteszi az emberek életét, betegségek, tragédiák kiinduló okává válik. Már könyvet is írtak a „mérgező szülők”-ről, és sokan kénytelenek átélni, hogy családjuk ellenségesebb velük, mint a külvilág! Előfordul, hogy az egyébként béketűrő, humoros és kedves férfi csak a feleségével ideges, tőle kap időnként dührohamot az állandó piszkálódás miatt.

A család tehát meg is betegíthet, de az évek óta folyó kutatások eredményei alapján az a gyakoribb, amikor gyógyít. A családban, házasságban vagy tartós párkapcsolatban élők jóval egészségesebbek és hosszabb ideig élnek. (Az egyedülállók közül viszont azok élnek tovább, akiknek nem kellett a családjuk miatt szenvedniük!) A családosok között kevesebb a dohányos, az alkoholista és a drogfogyasztó. Szintén kimutatták, hogy a családosok könnyebben kezelik a stressz-helyzeteket, ritkábban fordul elő náluk migrén és derékfájás, sőt kevesebb körükben a rákos megbetegedés is. A stressz az ereinkben áramló neuro-kemikáliáktól az alvásminőségen át, a férfiak potenciáját meghatározó keringésig, egész életünket, egészségünket, boldogságunkat és jólétünket befolyásolja. Ha lehetőségünk nyílik, hogy a nap történéseit megértő társunknak „kibeszéljük”, s ő nem elítél, vagy megítél, hanem megértően végighallgat, netán nekünk ad igazat, akkor az már fél gyógyulás!

Egyedül a túlsúly és elhízás tekintetében vannak hátrányban a családosok, főként a férfiak. Az asszony főztjén a férjek sokkal gyakrabban elhíznak, mint magányosan élő elvált vagy agglegény társaik. Érdekes módon a nőknél nem tapasztalható jelentős különbség a családosok és az egyedülállók között e téren.

A gyermekre a család jótékony hatással van, ám ez fordítva is igaz. Kimutatták ugyanis, hogy azok a nők, akik szültek, ritkábban kapnak méhnyak és petefészek rákot, s akik huzamosabb ideig szoptattak, kevésbé vannak kitéve a mellrák veszélyének. Feltételezik, hogy maguk az anyai érzések, a kisbaba, majd a gyermek nevelése – pszichés hatásán keresztül – komoly befolyást gyakorol a nő egészségi állapotára.

A szerelem gyógyító erejéről még soha senkit nem kellett meggyőzi, hiszen mindenki saját bőrén tapasztalhatja, hogy ilyenkor egész lénye és számára az egész világ átalakul, kinyílik, felpezsdül, minden szebbé és jobbá válik, szinte szárnyakat kap. Nem vitás, hogy a lelkében végbemenő változások milyen komoly, átfogó testi megújulással, gyógyulással járnak. Már az ájurvédikus bölcsek is határozottan kijelentették, hogy a megfelelő társ kifejezetten segíti a lelki fejlődést, és közelebb visz a megvilágosodáshoz, mint a remete életmód. Az ájurvéda szerint a férfiak teljesítőképességét semmi sem javítja jobban, mint az a nő, aki kedves a szívének. Fordítsunk időt arra, hogy egymás számára a legvonzóbbak legyünk! A kedvesünk szemében csillogó szerelemnél semmi sem ösztönöz jobban, s elfeledteti az elménk mélyén bujkáló rossz gondolatokat és bizonytalanságot.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!