Keresés
Close this search box.

Természetes eredetű anyagok az onkológiában II.

//

Hippokratész szavaihoz híven a daganatos betegek ellátása során is az orvosi esküben foglaltakhoz kell tartanunk magunkat, így a gyógyhatású készítmények használatakor tudnunk kell, mit miért teszünk, s ennek mik lehetnek a következményei.

Természetes eredetű anyagok
az onkológiában II.

“Salus aegroti suprema lex esto!”
(A beteg java legyen a legfőbb törvény!)
Hippokratész

Számos olyan nemzetközi vizsgálat folyik jelenleg is, melyek egyes táplálkozási faktorok terápiás hatását kutatják (pl. WINS – Women’s Intervention Nutrition Study; WHEL – Women’s Healthy and Living Study). Vizsgálják többek között a zsírszegény étrend hatását az emlőrák kiújulására. Fontos tudnunk ugyanis, hogy helyes, ha az összes bevitt kalória egyötöde zsír formájában kerül a szervezetbe. Ezzel biztosíthatjuk a zsírban oldódó vitaminok megfelelő szintjét. Figyelik továbbá a gyümölcsök, zöldségek és fito-kemikáliák szerepét. A vizsgálati eredmények alapján ezeket az anyagokat tartalmazó készítményeket is beilleszthetjük terápiás protokolljainkba, hatékonyabbá téve ezzel a hagyományos kezeléseket. Az elfogadott, és a szakma széles rétegeihez eljutó szaklapokban történő publikációval közkinccsé tehetik a kutatási eredményeket, így eloszlathatják azt a „misztikus ködöt”, amely sokszor éppen a lényeget fedi el. Ha hatásosak ezek a szerek, akkor ezt bizonyítsuk be, és használjuk minél szélesebb körben. Ha viszont kiderül, hogy nem tudnak semmit hozzátenni a meglévő lehetőségekhez, sőt esetenként még ártalmasak is, akkor ezt is írjuk le, és ne bolondítsuk, hitegessük a kiszolgáltatott beteget és hozzátartozóit!

1. Antioxidáns hatású vegyületek

C-vitamin
Sok helyen kapcsolódik a sejt anyagcseréjébe. Részt vesz a szervezet oxidációs folyamataiban, segíti a kötőszöveti sejtek fejlődését. Csökkenti egyes mérgek toxicitását. A véredények falában lévő sejtközti ragasztóállomány és a dentin képzéséhez is aszkorbinsav szükséges. Nagy adagban terápiás hatásai vannak: gyorsítja a véralvadást, elősegíti a csontosodást és a sebgyógyulást. Jelentős szerepe van az emésztőrendszeri daganatok megelőzésében. Napi ajánlott mennyiség: 100-500 mg. Túlzott adagolása mellett – oxalát-kristályok kicsapódása révén – vesekárosodást okozhat. Zöldségekben, gyümölcsökben természetes formában is megtalálható.

Szelén
Fontos szerepet játszik a szervezetet károsító oxidatív folyamatok kivédésében. Csökkentheti bizonyos daganatok kialakulását (pl. kolorektális, prosztata és tüdőrák). Napi ajánlott maximális mennyiség 200 mikrogramm, nagyobb dózisban toxikus lehet. A szervezetünkbe jutó szelén mennyisége függ a talaj szeléntartalmától, így napi szükségletünk táplálékainkkal általában nem fedezhető.

Béta-karotin
A májban, a bélfalban a béta-karotinból keletkezik – karotináz hatására – az A-vitamin. Nélkülözhetetlen a hámsejtek számára, és a normális csontnövekedéshez, egyben a látóbíbor előanyaga. Jelenléte a szervezetben a reprodukciós folyamatokhoz is elengedhetetlen. A karcinogenesis korai szakaszában hat. A kilencvenes években nagy reményt fűztek daganatellenes hatásához, de a vizsgálatok során kiderült, hogy A-vitamin adása mellett növekedett a dohányosokban a tüdőrák előfordulása, és a colon-carcinoma is gyakoribbá vált. Hatékonyságát jelenleg a méhnyakrák megelőzése szempontjából vizsgálják. Napi ajánlott dózis: 25000-50000NE (2-3 héten keresztül). Túladagolásának tünetei: étvágytalanság, testsúlycsökkenés, anaemia, fejfájás, hányinger, hányás, ajakberepedés, polyuria. Tartós adása mellett májkárosodás léphet fel. Zöld levelű növényekben, főzelékekben, béta-karotin formájában van jelen, de megtalálható a csukamájolajban, a tojássárgájában, a vajban és a tejszínben is.

2. Ásványi sók

Kalcium
Mérsékli az epesavak bélnyálkahártyára kifejtett toxikus hatását.

Nátrium
Ozmótikus stresszt jelent, emiatt nyálkahártya sorvadás, a sósavtermelés csökkenése, fakultatív patogének, N-nitrozo komponensek fokozott megjelenése következhet be, amely ismert karcinogén anyag.

3. Fitokemikáliák

Ligninek
Difenolos karakterű fitoösztrogének. Biológiai hatásukban is az izoflavonoidokra hasonlítanak. Megtalálhatóak a szójában, hántolatlan magvakban, az ebből készült kenyérben. A ligninek a bélbaktériumok hatására válnak bioaktív komponensekké. Egyik legaktívabb formájuk a genistein, melyet szintetikus formában is sikerült előállítani. Endothel sejtszaporodást gátló hatása révén képes gátolni a tumor-vaszkularizációt.

Szaponinok
Glikozid származékok, melyek a növények kesernyés ízét adó vegyületek. A szójában 5-8%-ban vannak jelen, és a ginseng kivonatokban is magas a koncentrációjuk. Direkt citotoxikus és növekedést gátló, immun-moduláns hatásúak, növelik, a citotoxikus T-limfociták és a természetes ölő-sejtek aktivitását, emellett közömbösítik az epesavakat. A szója jelentőségét jól mutatja, hogy az ázsiai népeknél, ahol a fehérjebevitel 10%-át a szója képezi, kevesebb az emlőrák és a vastagbél karcinoma.

A paradicsom több mint tízezer különböző fitokemikáliát tartalmaz. Ezek közül kiemelendő a P-kumarinsav és a klorogénsav, melyek gátolják a nitrózaminok sejten belüli kialakulását. Ezt a vegyületet a zöldpaprika, sárgarépa, ananász és földieper is magában hordozza. A zöld tea daganatellenes védőhatását polifenol tartalmával magyarázzák, melynek antioxidáns és apoptosis (programozott sejthalál) indukáló hatása is jelentős. A National Cancer Institute (USA) több millió dolláros projekteket indított a fitokemikáliák kutatására.

Ösztrogén és anti-ösztrogén hatásuk miatt fito-ösztrogéneknek is nevezik őket, hatásuk jellege a szervezet ösztrogén ellátottságától függ. Az ösztrogén receptorhoz kötődve fejtik ki hatásukat, így hormonhiányos állapotban serkentőként működnek, míg hormon túltermelés esetén (mint az emlő-, prosztata-, méh- és vastag-bélkarcinómás megbetegedések többségében), a náluk biológiailag jóval aktívabb ösztrogének leszorításával, fékezőleg hatnak. Bioflavonoid receptorhoz kötődnek, (az ösztradiolt leszorítják), ezáltal fejtik ki sejtburjánzást gátló hatásukat.

A daganatos betegek terápiája során rendkívül fontos, hogy mindig egyeztessenek a kezelőorvossal, mivel a készítmények alkalmazása bizonyos kezelések mellett káros is lehet (pl. Methothrexat kezelés alatt folsav szedése, vitatott továbbá az antioxidánsok alkalmazása sugárterápia alatt stb.). Esetleges interakciók lehetőségei miatt nagyon fontos a gyógynövények és gyógyteák hatásának, mellékhatásainak ismerete, illetve a vitaminok és ásványi sók túladagolásának elkerülése, az ajánlott napi mennyiségek pontos betartása.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!