Keresés
Close this search box.

Stresszoldó módszerek

//

Manapság naponta átlagosan ötször ejtjük ki a „stressz” szót. Betegeim életmódjukat, nehézségeiket jellemezve röviden így fogalmaznak: „hát stresszes”. Mintha ez teljesen természetes, az élet velejárója, a szükséges rossz lenne, amit el kell viselni. Közben feszül minden izmuk, görcsben áll a gyomruk, fáj a fejük, nem tudnak aludni, csak szenvednek. Fáradtak, majd depressziósak lesznek. S hogy örülni, lelkesedni is lehetne, már le is mondtak róla.

A különböző kultúrák, vallások évezredek óta foglalkoznak a feszültségek oldásával. Mi is a relaxáció lényege? Kioldani a feszültséget az összes szövetünkből, szervünkből, sőt a lelkünkből is. Ezáltal rengeteg lekötött energiánk szabadul fel, izmaink, belső szerveink és agyunk visszanyerik működőképességüket. Lelkünkből eltűnnek a görcsök, a felesleges ragaszkodás valamihez, amit rég el kellene engednünk, mert már csak fékez, ugyancsak eltűnnek a félelmek, a szorongások, melyek nem engednek szabadon cselekedni, változtatni körülményeinken, kapcsolatainkon. Nem ragaszkodunk már olyan elvekhez, eszmékhez, amik túlhaladottak, vagy mi túlfejlődtük, így képessé válunk újakat befogadni. Rendszeres relaxációval eljuthatunk egy olyan szintre, ahol a kilazulást feltöltődés követi, vagyis több energiánk lesz, mint a stresszes állapot előtt volt. Képesek leszünk továbblépni akár fizikai teljesítményben (pl. sport), akár szellemi téren (tanulás, alkotás, bölcsebbé válás), akár emberi kapcsolatainkban (nyitottabbá válás, kapcsolat-teremtési készség javulás, visszahúzó kapcsolatokból kilépés).

25 éves orvosi tapasztalatom szerint ma Magyarországon minden ember többé-kevésbé feszült, stresszes. Legalább a fele nem is tud róla, mert nem emlékszik olyan állapotra, amikor laza volt. Feszültségeink legfőbb forrása a magzati életünkben és születésünk folyamán átélt megpróbáltatások, melyek emléke ott marad minden szövetünkben, izmunkban, s a tudatunkban. Gondolok itt az anya félelmeire, terhesség alatti szorongásaira, melyeket átvesz a magzat. A kinyílt méhszájra, mely örökre létbizonytalanság-érzést tart fenn az emberben. A születésünk alatti összenyomódás, fulladás, köldökzsinór-fojtogatás, bevérzések, húzás-nyomás… mind-mind a magzat számára érthetetlen szenvedés-források, melyek soha nem lehet tudni, hogy mikor térnek vissza az élet folyamán. Ezek határozzák meg a későbbi stressztűrő képességet. Ehhez adódnak az aktuális, jelenkori nehézségek, konfliktusok, a túl nagy feladatok, melyeknél abban sem vagyunk biztosak, hogy meg tudjuk-e oldani. Extrém félelem esetén, még neki sem merünk állni, mert fel sem tételezzük magunkról, hogy képesek vagyunk megoldani.

Az akupunktúra a tűk segítségével képes kioldani az új feszültségeket, sőt a régóta elraktározott negatív érzelmeket is (bánat, harag, félelem, szorongás), melyek a leginkább gyengítenek. A kezelés után teljesen kilazultan, kissé elnehezedetten kelünk fel, mintha egy nagyot aludtunk volna. Többszöri lazító kezelés után, a tűk segítségével a pácienst többlet energiával töltjük fel. Úgy érzi, mintha 5 kilóval könnyebb lenne, jókedvű és képesnek érzi magát bármire. Végül is ez a kezelés célja, hogy testében az energia szabadon keringjen. Súlyos szervi elváltozások esetén ez az állapot jóval lassabban, nehezebben, esetenként egyáltalán nem érhető el. Működési zavarok esetében viszont igen, sőt egy újabb betegség vagy nagy stressz után az eredeti állapot 1-2 kezeléssel helyreállítható.

Magasabb rendű relaxációs módszerekkel, meditációval is elérhetjük az ellazulást és feltöltődést. A módszer azonban meghatározza, hogy milyen energiával töltődünk fel. Elkezdéséhez szükségesnek tartom egy átlagos testi-lelki egészségszint elérését, ezután haladhatunk akár a keleti vallásokhoz kapcsolódó, akár a keresztény szellemi úton, hogy egyre inkább kinyissuk magunkat Jézus, a Tao, az isteni fény teremtő, éltető energiájának befogadására.

 

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!