Keresés
Close this search box.

Allergiából asztma?

//

Az allergiás megbetegedések jelentős részét a pollenek okozzák. A legismertebb allergén növény – a parlagfű – életminőséget romboló hatása már az ország lakosságának közel 15%-át érinti. Nem ritka eset, hogy a pollenallergia – elhanyagolt esetben – egyre több, egyre súlyosabb tünetet produkál, így a szénanátha kiindulópontja lehet egy komolyabb megbetegedésnek is.

Allergiából asztma?

Az allergiától egyenes út vezet az asztmához, ha nem fordítunk kellő figyelmet a szénanátha kezelésére. A Budai Allergiaközpont adatai szerint, főként emiatt a szénanáthás betegek akár 20%-ánál is kialakulhat asztma, mellyel együtt élni sokkal nehezebb „feladatot” jelent a beteg és családja számára. Magyarországon az utóbbi évtizedekben folyamatosan emelkedett az asztmások – köztük a gyermekek – száma, mely a becslések szerint mára elérte a több százezres nagyságrendet.

Az asztma olyan krónikus betegség, amely a légutak gyulladásával kezdődik. Kiváltó oka leggyakrabban valamilyen allergiás reakció, esetleg vírusfertőzés, vagy egyéb betegség (pl. reflux, orrmelléküreg-gyulladás, orrsövény-ferdülés, allergiás nátha).

Allergiaszezonban az arra érzékenyeknél a légutak izomzata eleve túlérzékeny, könnyen hörgőgörcs alakulhat ki, a nyálkahártya megvastagodik, benne fokozódik a váladéktermelés. Ha az allergén pollen a légutakba kerül, gyulladást provokál. A beteg légszomjat, esetleg mellkasi nyomást érzékel, légzése szaporábbá válik, a beszűkült hörgőcskéken átáramló levegő sípoló hangot ad, melyet sajnos sokan jól ismerünk. A betegség teljes életvitel-változtatást tesz szükségessé, ami kiterjed a napi ritmusra, a rendszeres gyógyszerszedésre, az étrendre, a testmozgásra, az érzelmekre, a háztartásra, sőt még az utazásra, nyaralásra is.

Prof. Dr. Nékám Kristóf
www.allergiakozpont.hu

Allergiából Parkinson-kór?

Az allergia következtében kialakult gyulladás bizonyítottan fontos szerepet játszik a Parkinson-kór megjelenésében. Ellenben az allergiás tüneteiket rendszeresen gyulladáscsökkentő szerekkel enyhítő páciensek esetében sokkal kisebb a valószínűsége a betegség kialakulásának.

Az allergiás tüneteket téves immunválasz okozza. Kutatók feltételezése szerint az allergénre adott reakció az agyban is lezajlik, s a kialakult gyulladás az agyban bizonyos vegyi anyagok kibocsátását idézi elő, és az agyi sejtek elhalásához vezet. Az állítás alátámasztásához még további vizsgálatokra van szükség, de az eddigi eredmények szerint a gyulladásos folyamatok leállításával megelőzhető, vagy fékezhető a Parkinson-kór kialakulása.

Halfogyasztással az allergia ellen

Közel 3000 gyermeket figyeltek meg születésük pillanatától négy éves korukig. A vizsgálatok eredményei szerint az egy éves kor előtt bevezetett halfogyasztás esetükben csökkentette az allergia, asztma és az ekcéma kialakulásának kockázatát. Ez alátámasztja egy korábbi vizsgálat eredményét, ahol a terhességük alatt halolaj kapszulát szedő várandós kismamák gyermekeinél szintén csökkent az allergia kockázata.

A halolaj, s a benne található jótékony omega-3 zsírsavak az egészséges immunrendszer fejlődésében fontos szerepet játszanak. A kutatók az eredményt az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásának tulajdonítják, amely az immunrendszer alakulását kedvezően befolyásolja, s így csökkenti az allergiák valószínűségét.

Mivel maga a hal is kiválthat allergiás reakciót, az American College of Asthma, Allergy and Immunology szervezet azon gyermekek esetében, akik családjában már előfordult allergiás megbetegedés, a halételek bevezetését csak a 3. életév betöltése után javasolja. A svéd kutatási eredmények ennek épp az ellenkezőjét igazolták, vagyis, a későbbi bevezetés nem befolyásolja a hallal szembeni allergia kialakulását, sőt az egy éves kor előtti hallal történő hozzátáplálás épphogy csökkenti az allergiás reakció megjelenését.

Természetesen egy új, általános érvényű ajánlás megfogalmazásához még további vizsgálatok szükségesek, így e témát jelenleg is számos kutatás elemzi.

Forrás: orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!