Keresés
Close this search box.

Klimax és haj

//

Az élet rendje a változás, mégis gyakran tiltakozunk ellene. Ha nem fogadjuk el az élet természetes rendjével beköszöntő testi-lelki-érzelmi változásokat, szervezetünk is tiltakozni kezd, a fejbőr meghatározott területein jelentkező hajhullás, ritkulás formájában.

A kínai gyógyászat szerint a vese a teremtő erő felelőse, amely többek között ellenőrzi a nemi szervek működését, befolyásolja a havi vérzést, és alapvető szerepet játszik a termékenység-meddőség kialakulásában. E páros szervünk felügyel a hajra is, szabályozza annak mennyiségét és minőségét. Ha gyengül a vese energiája – például gyermekvárás vagy klimax alkalmával – előfordulhat hajhullás, vagy a hajszálak elvékonyodása.

Klimax idején a hormonális változások befolyásolják a szervezet kalciumszintjét, amely a haj szempontjából döntő fontosságú. Ugyancsak a vese végzi a szervezet sav-lúg egyensúlyának – pH – beállítását, melyhez a kalcium a legfontosabb elem. Napjaink túlzott fehérje- és édességfogyasztása, a negatív érzelmek, a fokozódó stressz és a félelmek köztudottan savasítanak, tehát komoly kalcium veszteséget okoznak.

Ha gondjaink vannak nőiességünk korlátozott mértékével, pszichés úton még a menses korai elmaradását is „elérhetjük”, s ez a fejbőr petefészek-méh mikro-területén ritkítja a hajmennyiséget. Ha félünk befogadni az elmúlás gondolatát, azt, hogy a külsőségek helyett inkább befelé kéne figyelnünk, erős negatív érzelmeink megterhelik vesénket, ezzel tulajdonképpen életenergiánkat (!) fogyasztjuk.

Tapasztalataim szerint a homlok felőli hajas fejbőr a méh-petefészek és a vese- mellékvese területe, ezért indul itt a haj ritkulása klimax idején. Figyelem! Nem a hajritkulást kell elfogadni! Ne törődjünk bele, hogy „a korral jár” a haj elvesztése, ritkulása! A klimax testi-lelki-szellemi változásainak elfogadása után nem jönnek létre szervi szinten a tiltakozás, a félelem következményei, így megelőzhetők a szervi gyengeségek, elváltozások és a látványos hajritkulás is. A haj megfelelő kezelésével ugyanakkor visszahathatunk a szervezet energetikai folyamataira, így egyszerre oldhatjuk meg a fejbőr, a haj és a lélek problémáit.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!