Keresés
Close this search box.

Természetes eredetű anyagok az onkológiában 5.

//

A „Természetes eredetű anyagok az onkológiában” elnevezésű munkacsoport szakértői az onkológiai kezelés előtt, alatt és után alkalmazható kiegészítő gyógymódok terén is segítséget kívánnak nyújtani a daganatos betegeknek és kezelő orvosaiknak, hogy a hazánkban rendelkezésre álló komplementer kezelések közül a beteg számára legmegfelelőbbet építhessék be az egyéni terápiába.

Természetes eredetű anyagok
az onkológiában 5.

Mire van szüksége a betegnek a daganatos betegség kezelése alatt? A műtét, a sugár- és a kemoterápiás kezelés növeli a tápanyagigényt, mivel a táplálékfelvétel, az emésztés, a felszívódás és a hasznosítás egyaránt romlik. A kezelések alatt fellépő mellékhatások, a hányinger, hányás, a szag- és ízérzékelés romlása, az étvágytalanság és a bélműködési zavarok tovább rontják a táplálékfelvétel esélyeit. Emiatt kiemelkedően fontos a megnövekedett energia-szükséglet pótlása kalóriában, zsírban gazdag, könnyen emészthető ételekkel, gyakori, de kis mennyiségű táplálkozással, melyhez a kiegészítő gyógytápszerek és italok is segítséget nyújtanak. Ne feledjük, az éhezés nem javítja a túlélés esélyeit, sőt káros, ezért törekedjünk a testsúly megőrzése!

A kezelések utáni lábadozás időszakában az egyénre szabott táplálkozás és fizikai aktivitás segít az izomerő helyreállításában, illetve a kialakult anaemia vagy szervi károsodás rendezésében. Elegendő mennyiségű vitaminnal és mikroelemmel segítsük az immunrendszer működésének mielőbbi helyreállítását. Étrendünkben csökkentsük a telített zsírok arányát, mivel tapasztalatok szerint a zsírban gazdag ételeket fogyasztó nők esetében agresszívebb emlődaganatok alakulnak ki. Ebben az időszakban is fontosak a kiegészítő immunerősítő fitoterápiák (pl. Uncaria tomentosa).

Előrehaladott daganatos betegségben a legfontosabb cél az életminőség lehető legmagasabb szintre emelése egyénre szabott, támogató-kiegészítő terápiával. A betegek mintegy felénél fellépő ún. anorexia-cachexia szindróma esetén a kezelési stratégiában a szokásosan alkalmazott gyógyszerek mellett helye van a pszichoterápiának, néhány gyógynövénynek, bizonyos teáknak (pl. zöld tea, amely antioxidáns polifenolokat tartalmaz), illetve különféle természetes eredetű anyagoknak, gyógytápszereknek (pl. Avemar).

2003-ban 3 nagy sebészeti centrum 170 vastagbél daganatos betegét felölelő vizsgálatban a standard-kezelés mellett Avemart adtak. A 3 havonta végzett kontroll alapján megállapították, hogy az „Avemar-csoportban” lényegesen kevesebb volt az új áttét, az új recidíva és a halálozás, mint a kontroll csoportban. A túlélési adatok is szignifikánsan jobb értékeket igazoltak. A vizsgálat az onkológiai szakma egyik legjelentősebb folyóiratában, a British Journal of Cancer-ben került közlésre.

Az ugyancsak 2003-ban, tüdőrákos betegekkel végzett klinikai vizsgálat eredményeként megállapítást nyert, hogy a standard onkoterápia mellett 8-10 hónapon át adagolt Avemar a globális egészségi állapot, a szociális és érzelmi funkciók, valamint az étvágy szignifikáns javulását, illetve a fáradékonyság jelentős csökkenését eredményezte. További klinikai vizsgálatok folyamatban vannak.

A helyenként alkalmazott szigorú léböjt-kúrák (pl. a Gerson-diéta) a betegek kis hányadában meghosszabbíthatják a túlélést, de gyakorlati megvalósításuk óriási terheket ró az alkalmazóra. Azt is tapasztalhatjuk, hogy bio-élelmiszerek beszerzése – a megfelelő kórokozó- és parazita-mentesség biztosításával – igen nehezen megoldható.

Megfigyelések szerint előrehaladott stádiumban káros lehet a kalcium és a nyomelemek túladagolása, mivel serkenthetik a daganat növekedését. Folyamatosan gondoskodnunk kell azonban a kiegyensúlyozott ásványi só és vitamin bevitelről, ám ne feledjük, hogy a táplálék-kiegészítők nem helyettesíthetik a teljes étrendet!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!