Keresés
Close this search box.

Testjelzéseink

//

Szervezetünk folyamatosan küld felénk jelzéseket egészségi állapotunkról. Ezek az apró figyelmeztetések – ha odafigyelünk rájuk – segíthetnek bennünket egészségünk megőrzésében, éppen azért fontos még időben – a valódi baj kialakulása előtt – felismernünk őket.

Testjelzéseink

Amennyiben körmünkön akár függőleges, akár vízszintes irányban kiemelkedéseket tapasztalunk, ez cinkhiányt jelezhet. A cink számos fontos életfolyamatunkban vesz részt (például sebgyógyulás, vagy a bőr egészségének védelme), így szervezetünk számára nélkülözhetetlen.

A cink pótlását megoldhatjuk pulyka, csirke, bab, csicseriborsó, joghurt, barna rizs és teljes kiőrlésű kenyér fogyasztásával.

A körmökön jelentkező fehér foltok kalciumhiányt jeleznek. Mivel a kalcium a csontok és a fogak egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül fontos, igyekezzünk mielőbb gondoskodni a hiányállapot megszűntetéséről, és a kalcium természetes eredetű, folyamatos pótlásáról. Ehhez gazdag kalciumforrást biztosít a tej,és egyéb tejtermékek, melyek közül részesítsük előnyben a savanyítottakat, illetve zöldségek közül főként a brokkoli, valamint a hüvelyesek, és a szójababból készült tofu, illetve az olajos magvak, például szezámmag, dió- és mogyorófélék.

A főként a fejtetőn jelentkező, s fésülködésnél a ruhánkon maradó hajszálak számával jól regisztrálható, huzamosabb ideje tartó hajhullás a fokozott stressz következménye. A mentális stressz, vagy a túlzott munkahelyi nyomás gyakran nyilvánul meg hajveszteség formájában. Természetesen ez esetben nemcsak a hajat, sokkal inkább a probléma gyökerét, vagyis magát a stresszt kell kezelnünk. Ebben kérhetjük szakember segítségét is. Célunk egy olyan betartható napirend megtervezése legyen, amely a munka mellett elegendő időt biztosít számunkra a rendszeres testmozgáshoz, a pihentető alváshoz, az átgondolt, tudatos, nem kapkodó étkezéshez. Közben legalább néha jusson eszünkbe a pozitív gondolkodás, s próbáljunk meg ne kizárólag a munkánkra fókuszálni!

A szemek környékén jelentkező apró fehér vagy sárgás foltok, más néven miliák, olyan kis cisztikus csomók a bőr felszíne alatt, melyeket a zsírmirigyek eldugulása okoz. Ne próbáljuk őket „házilagosan” eltávolítani, mert sebhelyek, fertőzések keletkezhetnek, bízzuk a dolgot inkább a kozmetikusra.

Nyelvünk normál állapotában tiszta és nedves felületű. Amennyiben elszíneződéseket, lepedéket látunk rajta, esetleg száraznak érezzük, minden bizonnyal a szükségesnél kevesebb folyadékot fogyasztunk. (A nyelv, mint reflexzóna egyes területein tapasztalható elváltozások testi megfelelőiről korábban már részletesen írtunk.)

Ugyancsak a dehidratáció árulkodó jele lehet a sűrű, sötétebb színű, kisebb mennyiségű vizelet. Ne feledjük, hogy csupán a lélegzéssel naponta fél liter folyadékot veszítünk! Eleinte tudatosan ellenőrizzük, hogy napi folyadékfogyasztásunk elérje a 1,5-2 litert. Amennyiben rendszeres, megfelelő folyadékfogyasztás mellett a vizelet mennyisége növekszik, színe világosabbá válik, s egyéb panaszt nem észlelünk, akkor megfelelően reagáltunk testünk figyelmeztető jelzésére.

Ennek ellentéte, a fokozott szomjúsággal járó, nagyobb mennyiségű, főként éjszakai vizeletürítés szintén egy olyan intő jel lehet, melynél érdemes orvoshoz fordulnunk a cukorbetegség kizárása érdekében. A gyakori, de nem nagymennyiségű, esetleg nehezített vizeletürítésnél férfiak esetében a prosztata-megnagyobbodás, nőknél pedig felfázás, hólyagproblémák lehetősége is felmerül.

(forrás: “The body’s warning signs” – orvostkeresek.hu)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!