Keresés
Close this search box.

Amit a vastagbélrákról tudni kell

//

A vastag- és a végbélrák világszerte – így hazánkban is – a leggyakoribb daganatok egyike. Magyarországon évente 7500-7800 új vastagbél-daganatos esetet fedeznek fel. Az évi rákhalálozási görbe az elmúlt 25 év során jelentős emelkedést mutatott, férfiaknál 85%-os, míg nőknél 59%-os növekedéssel. A WHO adatai szerint Magyarország a daganatos halálozás terén férfiaknál az első, nőknél pedig a harmadik helyet foglalja el.

Hazánkban a daganatos halálozási láncolat második helyét – a tüdőrákot követően – a vastag- és végbélrák foglalja el, s évente kb. 4900 ember hal meg ebben a betegségben. Lassan, alattomosan, többnyire rákelőző állapotból (polipból) fejlődik ki, s kezdetben alig ad tüneteket. Első jele rendszerint a szabad szemmel nem látható, ún. rejtett bélvérzés, amely a székletből kimutatható.

A betegség pontos oka ismeretlen, azonban a tanulmányok szerint az alábbi tényezők fokozzák a kockázatot:

Jelenleg is folynak kutatások arra vonatkozóan, hogy a dohányzásról való leszokás, a különféle étrend-kiegészítők használata, az aszpirin és más gyógyszerek szedése, a csökkentett alkoholfogyasztás és a rendszeres testmozgás segít-e a megelőzésben.

A vastagbél- és végbélrák gyakori tünetei:

Fenti tüneteket egyéb betegségek is okozhatják, ennek tisztázására érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.

A szükséges kezelés főként a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és kiterjedésétől, valamint a beteg általános egészségi állapotától függ. A gyakran kombináltan alkalmazott kezelési módokat általában specialisták csoportja végzi, amely gasztroenterológusból, klinikai onkológusból, sebészből és sugárterápiás szakemberből áll.

Törekednünk kell arra, hogy még korai, vagy megelőző stádiumban felismerjük a rákot, mert ebben az időszakban a végleges gyógyulás esélye még 80-90%. A szűrés évenkénti, kétévenkénti ismétlődése esélyt ad arra, hogy a korábban „negatív” (nem vérző) daganat is ismertté váljon. Az előrehaladott állapotban felismert daganatok gyógyulási eredményei is sokkal jobbak, mint pár évvel ezelőtt voltak, mivel az új gyógyszerek lényegesen hatékonyabbak a korábban alkalmazottaknál.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!