Keresés
Close this search box.

Amit a bőrrákról tudni kell

//

Magyarországon a bőrrák a harmadik leggyakoribb daganatos betegség. 2001-ben közel 7700 új bőrrákos esetet diagnosztizáltak. Emellett biztató tény, hogy a kutatásoknak köszönhetően a bőrrák csaknem 100%-ban gyógyítható, ha időben észreveszik, és megfelelően kezelik.

Amit a bőrrákról tudni kell

A bőrrák két leggyakoribb típusát a kiindulási sejtek alapján nevezték el alapsejtes, illetve tüskéssejtes ráknak. Az alapsejtes típus lassan növekszik, ritkán ad áttétet, viszont ráterjed a környező szövetekre, ami főleg az arcon súlyos károsodást is okozhat. A tüskéssejtes rák áttétet is ad, főleg a közeli nyirokcsomókba, de a véráramon keresztül akár a távolabbi szervekbe is eljuthat.

A legsúlyosabb bőrdaganat a melanoma malignum, amely a melanocitákból (fekete vagy sötétbarna festékanyagot – melanint – képző sejtekből indul ki, és minden más daganattípusnál gyorsabban növekszik. A melanoma a nyirokcsomókra is ráterjedhet, ha ez kimutatható, akkor már a test távolabbi részeit, a májat, a tüdőt, vagy az agyat is elérhette.

A bőrdaganatoknak csak 5%-a melanoma, viszont ez vezet a leggyakrabban halálhoz. Előfordulása az utóbbi évtizedekben ugrásszerűen megnőtt (főként 50 év felett), emellett egyre fiatalabb korban, akár 18 év alatt is jelentkezhet, tehát érdemes részletesebben megismernünk kockázati tényezőit, felismerést segítő jellemzőit, illetve a kezelési lehetőségeket.

A melanoma legtöbbször ép bőrön keletkezik, hirtelen megjelenik, mint egy fekete színű, furcsa küllemű „csúnya új anyajegy”, vagy lassan is kifejlődhet egy meglévő anyajegy szín- és formaváltozásával. Gyakran jelenik meg a törzsön, férfiaknál a fej és nyak területén, nőknél gyakran a lábszáron. Az ártalmatlan anyagjegytől az alábbi jellemzők – 4SZ – különböztetik meg:

Gyakori figyelmeztető jel lehet egy újonnan kialakult hámlás, vagy a viszkető anyajegy. Előrehaladott stádiumban az anyajegy tapintata is megváltozik, megkeményedik, dudoros felszínű lesz. A szokatlan küllemű anyajegyek gyakrabban alakulnak melanomává, mint a szokványos anyajegyek. Egyes családokban nagy számban fordulnak elő ilyen anyajegyek, nekik a fokozott kockázat miatt gyakrabban kell ellenőrzésre járniuk.

Rizikótényezők:

A megelőzés fontos része a kéthavonkénti alapos önvizsgálat egy nagyméretű, és egy kézi tükör segítségével. Jegyezzük meg, hol van anyajegy, májfolt, szemölcs, szeplő, festékhiány vagy más bőrfolt, s ezek hogy néznek ki. A későbbi önvizsgálatoknál azt kell megfigyelnünk, hogy változik-e valami: méret, rajzolat, szín, van-e olyan seb, ami nem gyógyul, nedvezik, vérzik. Ne hagyjuk ki a hátat, a nemi szerveket, sőt a hajas fejbőrt sem! Ha szokatlant észlelünk, forduljunk azonnal bőrgyógyászhoz a diagnózis, a mielőbbi kezelés érdekében! Ne feledjük: minden beteg meggyógyulna, ha a bőrrákot idejében, még a daganat tovaterjedése előtt felismernék és kezelnék! Ne várjunk a fájdalom jelentkezésére, mert a bőrrák ritkán okoz fájdalmat!

Deutérium-megvonás és a bőrrák

Az elmúlt évek során mintegy 30 melanomás beteg fogyasztotta a csökkentett deutérium-tartalmú vizet az egyéb terápiák mellett. Az eredmények igazolták, hogy a deutérium-megvonás kiegészítő alkalmazása a sikeres műtéti és utókezelés után jelentősen javíthatja a betegek túlélési esélyét. Az előrehaladott stádiumban lévő, már távoli áttéttel rendelkező betegek esetében is igazolható volt a kedvező hatás. Egy beteg 13 évvel ezelőtt – már számos, több centiméter átmérőjű májáttéttel – kezdte el fogyasztani a csökkentett deutérium-tartalmú vizet. Az évek során az áttétek száma és mérete csökkent, a beteg azóta is jó életminőség mellett folyamatosan fogyasztja a Dd-vizet.

Dr. Somlyai Gábor
a biológiai tudományok kandidátusa

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!