Keresés
Close this search box.

Nyaralás, szerelem…

//

Az iskola befejezésével, a szünidő kezdetével jelentősen megnő a fiatalok szabadideje, melyet nagyrészt nyaralással, táborozással, hasonló korúak társaságában, gyakran társas kapcsolatokat kezdeményezve töltenek. Ilyenkor különösen felmerül a nemi szerveket érintő higiéniás ismeretek, a fertőzések és a fogamzás elleni védelem fontossága, azok betartása.

A lányok, nők körében gyakori tévhit, hogy strandolás, természetes vizekben fürdőzés során a tampon megvéd a fertőzésektől. Sajnos ennek épp az ellenkezője igaz, a tampon inkább elősegíti a gyulladások kialakulását. Hiszen amennyiben nem helyezünk fel tampont a hüvelybe strandolás előtt, akkor a víz, ahogy befolyik a hüvelybe úszás és lubickolás közben, úgy ki is folyik onnan a szárazföldre érve. Fürdés közben a tampon viszont megszívja magát a részben fertőzött, részben klóros, illetve – természetes vizek esetén – baktériumokkal és egyéb mikroorganizmusokkal dúsított vízzel. Ezek az egyébként ártatlan baktériumok és gombák – amennyiben kellő miliőt találnak maguknak – könnyen elszaporodnak, és fertőzést okozhatnak. Ehhez egy vizes tampon a legideálisabb lehetőség. Sose használjunk tampont a strandoláshoz! A kórokozók elleni védelemhez sokkal fontosabb a hüvely savas pH-jának helyreállítása, ami a fürdőzés előtti tejsavas hüvelyirrigálással megoldható.

A másik fontos szempont a szexuális higiéniában, hogy bármilyen, nemi szervet érintő fertőzés, gyulladás, panasz esetén időben menjünk orvoshoz, hiszen a legtöbb nemi úton terjedő betegség a korai stádiumban szövődmény-mentesen gyógyítható. Amennyiben egy folyás vagy egy hímvessző-gyulladás nincs megfelelően kikezelve, könnyen elronthatja a nyaralást a partner megfertőzésével okozott kellemetlenség miatt.

Az óvszer nagyon fontos a szexuális betegségek elleni védelemben, de közhiedelemmel ellentétben, nem véd minden ellen. Az óvszer a hímvesszőn ugyanis nem ér teljesen végig, ezért van olyan rész, amely közvetlenül érintkezik a hüvellyel. Amennyiben a hölgy partnernek folyása van, akkor a gyulladt hüvelyhámmal és a váladékkal érintkezve, a férfi fertőződhet, s a későbbiekben ugyanígy visszaadhatja a fertőzést az időközben esetleg már meggyógyult partnernek. A hüvelyfolyás kórokozói a legtöbb férfinél semmilyen panaszt, illetve betegséget nem okoznak, ezért gyakran nem is észlelik a fertőződést.

Tény, hogy az óvszer nagyon fontos az AIDS, a hepatitisz, illetve a klasszikus nemi betegségek elleni védelemben, de ezek előfordulási gyakorisága sokkal kisebb, mint amennyi felesleges terhesség-megszakítás történik még mindig hazánkban. Az óvszer, mint fogamzásgátló eszköz viszont csak 90%-körüli hatékonyságú, vagyis átlagosan minden tizedik alkalommal problémák jelentkezhetnek a használata során. A jelenleg alkalmazott fogamzásgátló eszközök közül a tablettát tekinthetjük 100%-ban biztonságosnak, feltéve, hogy betartjuk a szedéssel kapcsolatos előírásokat.

Elengedhetetlen, hogy gyermekeinket a szexuális élet elkezdése előtt kellően felvilágosítsuk, és figyelmeztessük a lehetséges veszélyekre. Ne feledjük azonban, hogy a fiatalok szexuális élete nem a közösüléssel kezdődik! A másik nem iránti érdeklődés már iskolás korban jelentkezik, a tizenévesek első párkapcsolatai – az „együtt járás”, a csókolódzás, később a petting – tehát szükségessé teszik a felvilágosítás idejében való megkezdését. Bár az utóbbi évszázadokban a nemi érés felgyorsult, s 16-18 éves korra már mindkét nem utódnemzésre képes, világossá kell tennünk gyermekeink számára, hogy a testi érettség elérése közel sem jár együtt a lelki és szellemi érettséggel, ami az egymás iránt érzett felelősség képességét feltételezi. Ez pedig 17-18 éves kor előtt ritkán következik be.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!