Keresés
Close this search box.

A stressz-oldás alternatív módszerei

//

A túlzott mértékű és rendszeres stressz nem csak mindennapjainkat mérgezi meg, de egészségünket is károsítja. Kikerülni nem mindig tudjuk, de a stresszt igenis kezelni lehet, sőt kell!

A stressz-oldás alternatív módszerei

Szakorvosi rendeléseken számos páciens fordul meg látszólag megmagyarázhatatlan eredetű fájdalmakról panaszkodva. Nehéz elhinnünk, hogy a stressz olyan tüneteket is produkálhat, mint gyomorfájdalom, étvágynövekedés vagy -csökkenés, fejfájás, hasmenés, fokozott gázképződés, szokatlan kiütések, fülcsengés, nők esetében menstruációs zavarok, mellkasi szorító érzés, légszomj, feszülő izmok, fáradtság, szétszórtság, álmatlanság, teljes kimerültség, stb. A levertség mellett egyéntől függően fokozott ingerlékenység és érzékenység is jelentkezhet. Állapotunk miatt rendszerint munkahelyi és rokoni kapcsolataink romlása is megfigyelhető, így egyértelmű, hogy kiutat kell keresnünk.

Rendkívül fontos, hogy a lehetséges módszerek közül sikerüljön megtalálnunk a számunkra leginkább megfelelőt, hiszen ezzel érhetjük el a legtökéletesebb eredményt.

A stressz elűzésére rendkívül hatékonyan használhatjuk érzékszerveinket: az édes ízek élvezete hatásos, de – testsúlyunk megtartása érdekében – bánjunk csínján vele, szaglásunkat kellemes illóolajokkal, aromaterápiás szerekkel bódíthatjuk el, az érintés csodájának relaxációs masszázzsal hódolhatunk, szemünket gyönyörködtessük bármilyen nekünk tetsző látvánnyal, vagy adjunk át magunkat kedvenc muzsikánk élvezetének.

A zenehallgatás eredményességét a St. Agnes HealthCare Kórház kardiológusai kísérleti úton is igazolták. Vizsgálatukban 30 percnyi klasszikus zene hallgatásával azonos eredményt értek el a stressz-oldás terén, mint 10mg Valium nevű gyógyszerrel.

Nők körében igen kedvelt módszer a problémák kibeszélése. Gondunk szavakba öntése, elmondása már önmagában is jelentős megkönnyebbülést eredményezhet. Stressz-helyzetben használhatjuk mindezt tudatosan is, mégpedig egy közeli ismerős vagy barát segítségével, akit akár telefonon is felhívhatunk. Az ő feladata ez esetben nem egyéb, mint türelmesen végighallgatni bennünket, ezért ne nyújtsuk mondandónkat a kelleténél hosszabbra!

Számtalan technika létezik, melyek a helyes légzés és az izmok ellazításának képességével ruháznak fel bennünket. Kitűnő meditációs módszerek mellett maga a nevetés ugyancsak ősi és rendkívül egyszerű stressz-oldási lehetőség.

A Loma Linda University kutatói vizsgálataikkal igazolták, hogy a nevetés nemcsak erősíti az immunrendszert, de csökkenti a fájdalmakat és a szívinfarktus kockázatát is. A University of California orvosainak vizsgálata szerint az emberek 40%-a rendelkezik olyan ún. „mosoly izmokkal”, melyek képesek az agyhoz üzenetet küldeni arról, hogy boldogok vagyunk, s ez visszahatva valóban javítja általános hangulatunkat. Tehát, mosolyra fel!

Tudjuk, hogy a nevetés a legjobb orvosság, egy kiadós kacagás felér egy közepes testedzéssel: testünk és arcunk számos izma megfeszül, pulzusunk és vérnyomásunk megemelkedik, légzésünk gyorsabbá válik, így javul szöveteink oxigénellátása.

A Vanderbilt University kutatóorvosai szerint a nevetés fogyaszt, ugyanis 10-15 percnyi kacagással 50 kalóriától szabadulhatunk meg.

Az is kiderült, hogy drámai témájú, vagy horror filmek okozta stressz gyengíti immunrendszerünket, ereinkre szűkítő, szorító hatással van, míg a nevettetős vígjátékok javítják a véráramlást, és az immunműködést. Azok, akik képesek nevetéssel elütni egy-egy kínos, stresszes szituációt, igen sokat tesznek a betegségek megelőzése, leküzdése érdekében.

A nevetés még a cukorbetegek állapotát is javítja. 19 diabéteszes bevonásával végzett többszöri vizsgálat igazolta, hogy azonos ebéd után a vígjátékot néző csoport vércukorszintje egyértelműen alacsonyabb volt, mint az unalmas előadást hallgatóké.

A nevetés kikapcsol, megnyugtat, ellazít, hatására még az éjszakai alvás is pihentetőbbé válik. E pozitív hatásokat a biztonságot nyújtó, szoros baráti és családi kötelékek, a jókedvű társaság tovább fokozhatják. Éljünk tehát e lehetőséggel, használjunk ki minden alkalmat a nevetésre, hogy elmondhassuk: igazán jól érezzük magunkat a bőrünkben!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!