Keresés
Close this search box.

Megelőzhető-e a lisztérzékenység?

//

A lisztérzékenység korai gyermekkorban kezdődik, még akkor is, ha a tüneteket csak felnőttkorban veszik észre. Az örökletes tényezők hatását jelzi, hogy a betegek családjában gyakran mások is érintettek, főként a betegek gyermekei és más elsőfokú rokonai. Esetükben a kockázat akár 10% is lehet.

Megelőzhető-e a lisztérzékenység?

A lisztérzékenység (coeliakia, gluten-intolerancia) a kalászos gabonák fogyasztásakor fellépő autoimmun betegség, melyet a búzában, árpában, rozsban található gluten fehérjék okoznak. Ezek hatására a betegek szervezete egyes saját fehérjéi ellen immunsejteket és antitesteket termel. A betegség során a vékonybélben a bélbolyhok ellapulnak, felszívódási zavar, vérszegénység, vashiány, növekedési zavar, csontritkulás keletkezik. Ritkábban bőrtünetek, hajhullás, máj- vagy szívbetegség, idegrendszeri tünetek, cukorbaj, daganatok is kialakulhatnak. A betegséget a vékonybél szövettani vizsgálatával lehet igazolni.

A már kialakult gluten-intolerancia egész életen át tart, és jelenleg még nem gyógyítható. A kezelést a glutent tartalmazó ételek teljes megvonása, az ún. glutenmentes diéta jelenti, amely megállítja ugyan a kóros immunreakciót, de folyamatos betartása igen nehéz. Ezért az újabb orvosi kutatások arra keresnek választ, hogy megelőzhető-e a betegség az immunrendszer befolyásolása révén.

A genetikai komponensek vizsgálatából kiderült, hogy több gén is felelős, illetve közreműködik a gluten feldolgozásában, ezért nem lehet pontosan megjósolni, hogy adott tulajdonságok hordozása esetén kinél alakul ki coeliakia, és kinél nem. Korábban a gluten minél későbbi, egy éves kor utáni bevezetését javasolták. Kiderült azonban, hogy ezzel a betegség előfordulása nem csökken, sőt hazánkban az utóbbi években még növekedett is. A késői glutenbevitel hátránya az, hogy a betegség gyakran nehezen felismerhető, ún. atípusos tünetekkel jelenik meg, és már csak akkor diagnosztizálják, amikor egyes szervekben vissza nem fordítható károsodás (pl. cukorbetegség) alakult ki.

A tudósok viszont kimutatták, hogy más betegségekben, ahol hasonló módon felfokozott immunreakció zajlik, a károsító anyagot nagyon kis adagban és speciális körülmények között alkalmazva, az immunrendszer a korai életkorban „megtanítható” arra, hogy ne reagáljon kórosan az adott anyagra. Erre viszont csak addig van lehetőség, amíg az immunrendszer érése be nem fejeződik, azaz nagyjából 6 hónapos kor előtt.

Svédországi vizsgálatok arra utalnak, hogy a kis mennyiségben alkalmazott gluten csökkenti a coeliakia kockázatatát, ha azt az immunrendszer érettségének megfelelően, és az anyatej védelmében adják. Az Európai Unió támogatásával ezért 2007-ben egy 4 éves prevenciós program és klinikai vizsgálat indul, melynek célja, hogy a különösen veszélyeztetett csecsemőknél ilyen étrendi prevenciót alkalmazzon, és annak hatását tudományosan felmérje. A vizsgálatot párhuzamosan 12 országban végzik, a magyar részvételt a Heim Pál Gyermekkórház Coeliakia Centruma (Budapest) és a Debreceni Egyetem koordinálja.

Jelentkezés:
Heim Pál Gyermekkórház – Coeliakia Centrum
T.: 06-1/459-9100/1436,
e-mail: kosza@heimpalkorhaz.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!