Keresés
Close this search box.

Ha az immunrendszer nem segít

//

Manapság – tudósok és laikusok között egyaránt – újra az érdeklődés középpontjába került az orvostudomány egyik legtöbbet ígérő kutatási területe, az őssejt-biológia. Csakis az őssejtek sajátossága, hogy belőlük – az osztódások során – bármilyen szöveti sejt kialakulhat. Megvan az a különleges képességük, hogy gyógyítsák korunk legkíméletlenebb betegségeit, többek között a szív- és érrendszeri betegségeket, a Parkinson-kórt, egyes daganatokat, vagy a cukorbetegséget.

Ha az immunrendszer nem segít

Fogantatás után a méh felé vándorló és osztódó, majd ott beágyazódó magzatkezdemény még „mindenre képes” sejtekből áll. A magzati fejlődés 15. napján kezdődik meg e sejtek specializálódása ideg- és agysejtekké, izomsejtekké, bőrsejtekké, stb. E sejtekben a genetikai anyag (DNS) különböző szakaszai lépnek működésbe. A specializálódott sejtek tehát elvesztik „mindenre képességüket”. A magzati fejlődés során azonban kis számban még megmaradnak, ezeket szöveti őssejteknek nevezzük.

Az őssejtek tehát „öngyógyító sejtek”, melyek bármilyen szöveti funkció ellátására képesek specializálódni, és elméletileg bármilyen betegség vagy baleset által elhalt vagy sérült sejt helyébe lépve, átvehetik azok funkcióját. Előállítottak már őssejtekből szívizom-, ideg-, máj-, retina- és hámsejtet, sőt inzulint termelő hasnyálmirigysejtet is, így remélhető, hogy a cukorbetegség bizonyos fajtái az őssejtek beültetésével végre gyógyíthatóvá válnak.

Szív- és érrendszeri betegségeknél, a szívinfarktuson átesetteknek – szívkatéterezés során – őssejtet juttatnak a károsodott szívizomzatába, a szövet regenerálódásának elősegítésére. A jövőben agyvérzés, izomsorvadás, Alzheimer- és Parkinson-kór esetén is az őssejt-terápiától várják az előrelépést.

A Newcastle-i Őssejtkutató Központ világelsőként fejlesztett ki módszereket szövetépítéshez és sejtterápiához. Köldökzsinórvér-őssejtekből működőképes idegsejteket állítottak elő, melyeket a jövőben stroke és gerincsérülések gyógyítására kívánnak használni. Tudjuk, hogy I. típusú cukorbetegségben a gyermek immunrendszere támadja meg saját hasnyálmirigyét. Jelenleg olyan eljáráson dolgoznak, melyben az őssejtek „lecsendesítik” a betegek immunrendszerét. (A Floridai Egyetemen némi sikerrel már kezeltek hét ilyen gyermeket.) Ugyancsak sikerrel hoztak létre őssejtekből májszövetet, melyek klinikai alkalmazása a későbbiekben igen sok életet menthet meg.

A világon jelenleg a köldökzsinórvér-őssejtbankok két formában működnek:

Merhala Zoltán
További info: www.sejtbank.com
tel.: 06-20/460-1499

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!